Posted by bogdan on 22 Nov 2010 in Stiri - Romania, Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Jurisprudenta, Drept & Internet, Libertate de exprimare, Comert electronic
Citeva stiri din legislatia Internetului
Citeva noutati din ultimele 2 saptamani referitor la subiecte din Drept ITC:
Din Romania
-
1. Legea jocurilor de noroc online a fost adoptata de catre Parlament. Practic este vorba de legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, in care au fost introduse de Camera Deputatilor noi dispozitii legislative care reglementeaza jocurile de noroc pe Internet. (vezi fisa la Cam Dep, vezi proiect adoptat)
Mi se pare o initiativa utila - sa reglementezi si sa taxezi ca atare, in loc sa interzici ceva ce nu prea se poate interzice. Pe de alta parte proiectul trebuie sa fie coerent si usor de implementat. Cei de la Avocatnet au o descriere mai pe larg din care reies niste taxe ok, dar si un posibilitatea acordarii supravegherii in mina unor privati (au, ce business o sa fie asta!), ca si ca statul sa exercite un control tehnic si de monitorizare a sistemelor (asta suna ciudat rau de tot).
-
2. Legea farmaciei interzice vinzarea de medicamente pe Internet - este vorba de fapt de un proiect de ordonanta de urgenta (iara urgenta!!??) initiat de Ministerul Sanatatii pentru modificarea legii farmaciei 266/2008. Conform comunicatului de presa al MS
“Va fi interzisă vanzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. Măsura urmăreşte realizarea calităţii actului farmaceutic.”
Cum proiectul nu este in pagina de transparenta decizionala, ne dam cu parerea in orb.
Domeniul este un sensibil in ceea ce priveste vinzarile pe Internetsi sunt reglementari si in alte tari. Pe de alta parte daca pot sa cumpar o aspirina de la orice farmacie fara vreo dovada, nu vad care este rostul pentru care nu o pot cumpara si online. Deci pare o masura exacerbata si inutila.
-
3. Legea infrastructurii a fost adoptata de Parlament. Pe 16 Noiembrie 2010 Camera Deputatilor a adoptat proiectul de Lege privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice (vezi fisa Cam dep)atit de mult impins de operatorii de comunicatii ca fiind principalul obstacol in vederea dezvoltarii retelelor de generatie a treia. (si nu numai)
-
4. Un pusti din Timisoara se pare ca a spart site-ul Inspectoratului Scolar, motiv pentru care au trebuit sa fie adusi mascatii pentru a-l ridica de acasa. Un exemplu de ce nu trebuie sa intri in alte calculatoare. Legea 161/2003 are niste pedepse destul de mari, iar simpla fapta a baiatului care a scris deja citeva cuvinte pe site duce la un concurs de infractiuni.
Evident ca ziarele cele mai citite din Romania - Adevarul si Click - deja au publicat poze ale minorului. Scandal sa fie, sa avem si noi tiraj (trafic)…
Si din Uniunea Europeana:
-
5. Un summit pe problema neutralitatii Internetului de la Bruxelles ne arata ca nu va exista o solutie legislativa pentru aceasta chestiune. Comisia Europeana pare a adopta solutia “stai sa vedem”. Adica nimic.
Nici majoritatea parlamentarilor (inclusiv dna Valean) nu pare a sustine o atitudine pro-activa.
Deci vom vedea in curind Internetul transformat in “Pachete", exact cum este la cablu astazi. Ah, nu in curind - deja Orange are oferta la liber.
O astfel de atitudine nu face decit sa sustina interesele marilor site-uri si operatori si sa excluda pe cei mici. Unde sta adevarata putere a Internetului. In diversitatea opiniilor si libertatea de exprimare nelimitata.
-
6. Redeventa pentru copia privata se aplica doar persoanelor fizice. O decizie a Curtii Europene de Justitie in cazul Padawan vs SGAE explica de ce acele taxe care se aplica pe orice CD, DVD, etc. si care ajung la organismele de gestiune colectiva trebui colectate doar de la persoana fizice si nu si de la cele juridice.
Din cite stiu eu, nici in Romania nu exista aceasta diferentiere. (sau cel putin nu se vedea in pret.
-
7. La inceputul lui noiembrie comisarul european Kroes a avut un discurs extrem de dur, dar elocvent cu privire la situatia drepturilor de autor in era digitala.
For 200 years, copyright has proved a powerful way to remunerate our artists and to build our creative industries. But copyright is not an end in itself. Copyright exists to ensure that artists will continue to create. Yet we see more and more often that it is not respected. In some sectors, the levels of piracy demand that we ask ourselves what are we doing wrong. We must ensure that copyright serves as a building block, not a stumbling block.
Look at the situation of those trying to digitise cultural works. Europeana, the online portal of libraries, museums and archives in Europe, is one key example. What a digital wonder this is: a single access point for cultural treasures that would otherwise be difficult to access, hidden or even forgotten. Will this 12 million-strong collection of books, pictures, maps, music pieces and videos stall because copyright gets in the way? I hope not.
This entry was posted by Bogdan and filed under Stiri - Romania, Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Jurisprudenta, Drept & Internet, Libertate de exprimare, Comert electronic. Tags: decizia sgae cej, farmacie online, jocuri de noroc online, jurisprudenta, kroes copyright, lege, legea infrastructurii, neutralitatea internetului.
2 comments
Comment from: bogdan
Nice, Cristi… :-)
Unii pun bariere, altii le scot..
RE: “2. Legea farmaciei interzice vinzarea de medicamente pe Internet”
…in timp ce Franta legalizeaza consultatiile medicale prin Internet (conform unui articol de luna trecuta de pe Hotnews)