3 comments
Comment from: marius Visitor
Comment from: bogdan Member
Marius, ai dreptate ca legea e o prostia - am zis-o pina acum de citeva ori in diferite forme.
Doar 2 comentarii la ce ai zis tu :
- pentru email, va fi doar pentru serviciile de email folosite de ISP, nu pentru webmail sau pentru propriul mail ( pentru ca ei nu fac parte din subiectii legii)
- in 2 tari din Europa Finlanda si Marea Britanie furnizorii sunt rambursati pentru cheltuieli. In Romania nici macar nu s-a cerut acest lucru.
Comment from: marius Visitor
@bogdan:
ms. de lamuriri in legatura cu email-ul
In legatura cu cheltuielile problema e ca nu e bine nicicum :)
Adica daca cheltuielile trebuiesc suportate de provideri ei o sa recupereze prin marirea pretului la serviciile oferite. In schimb daca statul ar acoperi cheltuielile asta inseamna ca de fapt tot noi vom plati.
Deci totul se reduce la bani, bani care sunt platiti de noi. Astept sa fie prezentate statisticile dupa un an sau doi de functionare iar daca rezulta ca nu ajuta sau ajuta intr-un procent foarte redus vreau ca aceasta lege sa fie abrogata.
(cel putin asa visez eu)
legat de pastrarea datelor de trafic:
legea in sine mi se pare o prostie cel putin la partea legata de retinerea datelor de trafic internet.
ce mi se pare totusi bine e limitarea aplicarii legii numai pentru infractiunile grave si accesul la aceste informatii este permis numai dupa inceperea urmaririi penale si numai cu ordin judecatoresc (plus anumite exceptii extraordinare).
totusi ziceam la inceput ca legea este o prostie deoarece in cazul infractiunilor grave te-ai gandi ca cei care le comit sunt suficienti de destepti sa-ti acopere urmele deci datele retinute de trafic nu o sa-i ajute pe oamenii legii.
si in lege mai este o chestie ciudata, faptul ca se face referire distincta la acces internet si acces email. ma intreb cum o sa poata sa faca distinctia furnizorii de internet.
1. daca citesc emailul pe web atunci ISP-ul vede acest lucru ca un acces http
2. daca trimit/primesc/citesc email folosind porturi nestandard la fel, ISP-ul nu prea are de unde sa stie ce tip de comunicatie se face (si daca inspecteaza continutul convorbirii, desi legea interzice asta, se poate folosi si criptare).
Deci distinctia intre servicii internet si servicii email e cam stupida.
si din nou, revenind la “de ce e stupida legea": obliga furnizorii la cheltuieli in plus fara ca rezultatul sa ajute in investigatii.
adica ceva de genu: hai sa ne facem ca muncim.