10 comments
Comment from: Mirela Balogh
Comment from: Dragos
Fara comentarii:
Renate Weber cere demisia procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, pentru interpretările „jenante” şi „inadmisibile” ale unor noţiuni din Ordonanţa care modifică Legea DIICOT […]. Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă contestă competenţa profesională a Laurei Codruţei Kovesi, pe care o invită „să vadă dacă nu e depăşită de responsabilităţile funcţiei”.
sursa: antena3.ro
Comment from: nobody
Salutare! Fratilor, daca va simtiti “pipaiti” faceti-va rost de programe de encriptare a mesajelor, atat on-line cat si de transmis prin intermediul e-mail-ului!
Comment from: DS
Una dintre “scuzele” aduse in sprijinul drepturilor extinse ale procurorilor este si cea care foloseste analogia dintre desfasuratorul convorbirilor telefonice si datele de trafic colectate de ISP.
Analogia intre citirea unui desfasurator al convorbirilor telefonice si citirea datelor de trafic este falsa, la fel ca si ideea ca mesajele e-mail pot fi monitorizate numai in ceea ce priveste corespondentii, nu si continutul.
1. In vreme ce datele dintr-un desfasurator de convorbiri telefonice indica exclusiv interlocutorii, momentul apelului si durata apelului, datele de trafic pot indica aspecte ale continutului comunicatiei prin simpla mentionare a adresei IP pe care un simplu utilizator o acceseaza si prin indicarea volumului de date transferate de la respectiva adresa.
2. Tehnic, date fiind diversele moduri de a transmite un e-mail (ex. prin clienti de gen Outlook, Thunderbird etc., folosind protocoale specializate - POP3, SMTP etc.; prin interfata web - ex. webmail-ul Yahoo sau Gmail) NU este posibila o monitorizare exclusiva a expeditorilor/recipientilor unui e-mail fara acces la continutul propriu-zis al mesajului.
3. Art. 28 al Constitutiei prevede: “Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice
si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”. Regula este de stricta interpretare, textul contitutional nefacand nici o mentiune asupra vreunei exceptii admisibile. Asadar, orice text legal (inclusiv articolele 91 1-91 6 din Codul penal) care prevede posibilitatea autoritatilor de a intercepta comunicatii este susceptibil de a fi atacat pentru neconstitutionalitate.
Comment from: bogdan
DS, sunt de acord ca analogia este gresita, dar nu si in argumentele aduse.
1. Datele de trafic detinute de un ISP nu includ si IP-urile accesate.(pur si simplu nu au de ce!). Dupa cum poti sa vezi din detaliile pe care le va impune directiva privind pastrarea datelor de trafic, se pastreaza doar IP-ul folosit de acel utilizator, daca e vb de IP dinamic.
2. Corect, insa obligatia de pastrarea a datelor de trafic va fi numai pentru ISP, deci vor putea va vada doar datele de trafic ( si poate si mai mult) in cazul in care folosesti mailul pus la dispozitie de ISP. Daca nu - ar trebui sa se intre in continut cu totul (nu partial) si deci trebuie un mandat de la judecator.. chiar si in acest caz este posibil ca sa nu se poata, tehnic, intercepta comunicatia in sine ( mai ales daca folosesti de ex gmail)
3. Ok, ai dreptate, de ce nu-l ataci ? :-) Eu pariez 100 la 1 ca textul nu va fi considerat anti-constitutional de Curtea Constitutionala Romana :-)
Comment from: ANONIM CLAUDIU
NU CRED CA ACEASTA LEGE TREBUIE SA FIE APROBATA DEOARECE TOTI COMUNICAM PRIN INTERMEDCUL INETRNETULUI SI CRED CA ASA CUM NU ESTE CORECT CA CINEVA SA NE “VIOLEZE"CORESPONDENTA INFORMATICA.
Comment from: Tony Montana
parerea mea ca tot cea ce se intampal in romania e de nivelul ex kgb ului
si sunt din ce in ce mai multe legi care le permite acest lucru . potzi intra in cotact cu persoane dubioase suficient pt ei de a avea pretextul de atzi asculta telefonul ! legal sau nelegal se intampla oricarui om de afaceri cu o cifra de peste 1 mil p an ! mi se pare ceva inadmisibil intr un stat democrat Internele unde sunt ?! ce fac ?
sunt cazuri cu agentzi diicot care scot bani din bancomate si santajeaza lumea in urma convorbirilor interceptate ilegal ! d c putzinele cazuri in care infractori recunosc ca au avut complici de bcco nu s au luat masuri dospinescu , colegul sau cu coada am uitat cum il cheam din constantza si multzi altii isi fac treaba in continuare si hartzuiesc oamenii si comit ilegalitatii in continuare !
Comment from: misha
de unde pot lua DIICOT?
Vezi ca au la farmacie, cel mai bun inlocuitor de laxative, DIICOT Express ii zice, ieftin, o acadea ;).
Comment from: jms
diicot, 1 procuror diicot iti deschide dosar penal, fara a iti aduce tie ca invinuit la cunostiinta.
in baza acestui dosar te monitorizeaza atat pe tine si cat pe cei apropiati. nefiind justificate macar cheltuielile pe care le face. daca 1 angajat mira ia 1 informatie simpla, informatie ce nu este supusa macar unei contra informatie, diicot o ia de buna si din nou deschid dosar penal si cheltuie banii contribuabilor, nejustificand decat prin aberatii si minciuni continuarea dosarului penal. folosesc de obicei metoda “orice om greseste” si se tine dosarul, pana intradevar omul greseste.
Mi se pare foarte pertinentă observaţia ta referitoare la apariţia acestei O.U.G. a guvernului, şi la efectele sale nocive. Se continuă această practică distructivă a ordonanţelor care modifică grav actul de guvernare pânăp acolo încât în momentul ajungerii în Parlament acesta nu mai are ce face decât să voteye legea ca primarul. Sau mai există deja o practică învederată a exectivului-legislativ de a arunca pe piaţă un proiect legislativ pentru a culege impresiile societăţii civile şi specialiştilor. Părerea mea este că trebuie să recţionăm cu înverşunare pentru a putea contracara această îngrădire a dreptului la libertate.
Încă o dată felicitări pentru articol.