6 comments
Comment from: Carmen Holotescu
Comment from: Dedalus
Pai tocmai am aflat ca doi amici ai mei si-au vazut cartile copiate cu nerusinare drept lucrari de diploma, iar un Plan facut de mine se regaseste intr-un Raport facut de altii cu copy/paste.
Toti am primit acelasi raspuns: “e normal sa fim copiati, ce ne ofuscam asa? Daca nu ne convine ceva, sa mergem la judecata!”
Asa ca da-mi voie, cu tot respectul si consideratia, sa mi se r… de
“cartea verde a drepturilor de autor in economia cunoasterii".
Pentru cine traieste in viata reala a Romaniei de azi, “cartea” aia e chiar de ras…
Regula e “copiaza de la cine vrei, oricum si altii vor copia dupa tine".
Comment from: bogdan
Stimate Dedalus,
Daca cineva iti fura pe strada un plic cu bani, te duci sa-i dai in cap sau te duci la Politie sa-l reclami ?
Exact la fel e si cu dreptul de autor - poti sa urli cit vrei pe toate forumurile si blogurile din lume ca ti s-a incalcat dreptul, cita vreme nu intreprinzi o actiune ca sa-l chemi la ordine nu o sa se intample nimic. Va meritati soarta.
Cit despre cartea verde, iti recomand sa o citesti (inclusiv sursele) si apoi sa vorbesti.
Regula e : Asa cum iti asterni, asa adormi.
Comment from: Dedalus
Prietene, daca ajung in instanta cu toti care ma copiaza, inseamana ca numai de asta ma ocup. Povestea aia ca “sa fie unul de exemplu", nu sta in picioare din motivul foarte simplu ca oricum nu se afla.
Crede-ma, am actionat. Am obtinut pana la urma retragerea copierii, dar asta a fost interpretat de toata lumea ca o CONCESIE, nu ca pe o recunoastere a unui drept.
Problema mare pe care eu o ridic este a practicii de copiere, despre care oricine poate spune ca a devenit larg raspindita (vezi lucrari de licenta, studii de fezabilitate, studii de impact de mediu etc.).
E o practica, asta spun, si am argumentat cu exemple personale. Cred ca este greu de digerat chiar si practica argumentarii, neobisnuita intr-un discurs in Romania, de-aia m-am vazut nevoit sa o explic aici.
Am ridicat aspectul acceptarii sociale - daca oricine are dreptul sa-ti dea in cap sa-ti ia banii, la ce foloseste sa te duci in justitie?
Principala probema este ca incompetenta a ajuns atat de raspindita, incat a atras dupa ea si acceptarea sociala a practicii copierii fara rusine. Aceasta practica este perceputa ca NORMALA.
Nu-mi foloseste la nimic sa stau prin judecati cu anii. Am cunoscut pe cineva care a facut-o, pe principiul enuntat de dumneata. A ajuns sa viziteze psihiatrul lunar iar daca te uiti la el iti dai seama ca deja a luat-o razna.
Ceea ce vreau eu “strigand pe bloguri” este sa aduc o mica contributie la perceptia acestei practici - nicidecum sa-mi dea cineva dreptatea “nereperata".
Al doilea lucru care ma oripileaza este ideea ca societatea nostra ar trebui sa fie determinata de Comisia Europeana. Nu am nimic cu integrarea europeana, dar acolo vorbim de “suveranitate impartasita” ("shared") nicidecum de “suveranitate cedata". Prozaic spus, cred ca ar fi cazul sa avem si propriile noastre “carti verzi", nu din nationalism, ci din cauza faptului ca avem ceva de spus. Noi.
Comment from: bogdan
Stimate Dedalus,
Eu nu spun ca nu exista perceptia respectiva, dar cred ca a comenta ridicol o insemnare despre dezbaterile la nivel UE in materie de drept de autor cu sintagma “Pentru cine traieste in viata reala a Romaniei de azi, “cartea” aia e chiar de ras…” inseamna ca chiar nu ati inteles insemnarea mea.
Daca aveti o problema cu perceptia, atunci sprijiniti ORDA sa lupte impotriva pirateriei prin care v-a rezolva implicit si probleme dvs. Daca asa credeti.
Daca nu, strigati pe bloguri si veti schimba perceptia cu siguranta.
De fapt eu propun sa infiintam Politia Internetului care va rezolva problemele de copyright si-i va trimite la inchisoare pe toti cei ce indraznesc sa copieze. Rusine sa le fie !
Cit despre cartea verde - insist - nu ati citit-o si nu ati incercat sa o intelegeti. E usor sa critici nici macar ceea ce nu ai vazut. Colegul Nicolae Constantinescu a oferit gratuit un spatiu de dezbatere pentru problema - nu am vazut nici un comentariu punctual la problemele ridicate.
Comment from: Dedalus
Am inteles foarte bine. Problema ramane insa: din punct de vedere social a devenit acceptabil sa copiezi. Ceredeti ca o carte verde, oricum ar fi ea, o politie dei ea a internetului, fia altfel poate schimba asta?
E vorba aici de ceea ce a permis sa se formeze o asemenea atitudine. Nu cred ca o “carte verde” sau inaintarea de cazuri in instanta ar avea prea mare efect, si am explicat de ce cred asta.
Cat despre ce face ORDA, nu comentez, pentru ca nu vad cum as putea sa “sprijin ORDA".
Ca sa o spun direct, cred ca e nevoie de o atitudine administrativa mult mai bine orientata spre a evita astfel de situatii.
Nu critic ce nu am vazut. Intrebarea mea e urmatoarea: cum ar putea un astfel de document, fie el si absolut genial, sa schimbe o atitudine ca aia de o tot amintesc eu? Problema nu e daca eu o citesc sau nu, ci faptul ca am sezatia ca, vorba lui Plesu, lumea asteapta ca “o problema sa se rezolve singura daca discuti despre ea".
Nu am cometnat ridicol, dar mi s-a parut ca totul se rezuma la acest tip de discutii/dezbateri indepartate, in timp ce toata sleahta de copiatori rade in barba, zicand “si ce-o sa-mi faca"?
Tara e plina de practici de genul subcontractarii in intergime a lucrarilor de stat, astfel incat multe firme mari sunt de fapt doar cele care semneaza pe ceea ce altii fac.
Aia de fac nu au acces la contracte, pentru ca le controleaza gasti de intermediari. Si nici nu pot misca in front, pentru ca alta data nu mai pupa nici ceea ce au primit de la intermediari.
Altfel spus, curatam pusca Luna, dar gloante nu avem.
Buna, Bogdan,
Multumesc inca o data pentru ajutorul in promovarea chestionarului.
De asemenea pentru informatia interesanta legata de cartea verde a drepturilor de autor.
In aceasta saptamana, la Arad, la seminarul Linux si medii virtuale de instruire - http://www.uvvg.ro/lvle/ , voi vorbi si despre CC in educatie, cu referire la proiectul ce de curand l-ai lansat. Cred ca va fi de interes si aceasta carte verde.
Numai bine,
Carmen