15 comments
Comment from: tarkan Visitor
Treaba e ca urmeaza niste alegeri si aceste proiecte megalomane sunt numai bune pentru a le finanta. Ne-am plans de PSD, dar PD-L fura de 10 ori mai mult. Ba chiar mai mult, se cred atat de intangibili ca ramane numai sa legalizeze hotia.
Comment from: Cosmin L. Neagu Visitor
Statul e incapabil in momentul asta sa gandeasca solutii eficiente in IT, a demonstrat asta de nenumarate ori.
Nu au specialisti, nu-i intereseaza, exista alte afaceri la mojloc, sunt lenti si inflexibili, toate astea la un loc si probabil multe altele.
Intrebarea e daca putem face ceva. Nu e vorba doar de bani pentru ca e evident ca s-a furat si se fura de peste tot ci e vorba si de timpul pierdut. Un proiect din asta incepe acum, se termina in 2013, pana in 2015 isi dau seama ca e prost si fac altul, la fel de prost si pana atunci ne tot chinuim.
Ce putem face? Daca nu putem face nimic atunci nici n-are rost sa ne mai batem capul cu statul. Daca putem face ceva hai sa facem si macar proiectele din 2020 sa mearga in directia buna.
Ideea data de Tim Berners Lee este corecta (pentru epoca internet): statul trebuie sa publice datele “raw” (intr-un format deschis, bine ar fi sa fie si inteligent, ex:rdf). Restul e crowdsourcing.
Comment from: constantin Visitor
Romania este prinsa in caracatita unor jeguri umane fara nici o valoare etica! Usernameul lor este “escroc” iar parola “ciubuc"!
Generatii intregi de absolventi IT isi cauta sansa in strainatate pentru ca aceasta pelagra politica are numai interesul propriu al banului!
Ii gasiti descrisi aici in “Basianism!” sau
http://viitorul.wordpress.com/2010/02/26/povestea-basinii/
bine spus, dar avand in vedere ce smecherii s-au incheiat in jurul acestor bani, putin probabil ca guvernantii se le ia in seama.
Comment from: bogdan Member
@Cosmin - buna intrebarea.
Cred ca putem sa atragem atentia asupra faptului ca este extrem de important ca rezultatul sa fie unul public si deschis.
Adevarul e ca putini au comentat pe baza celor 2 proiecte - eRomania1 si 2, cite vreme nu au fost clar precizate - cred ca atita vreme cit suma de 500 milioane nu ar fi sarit in ochi, nu se intampla mare lucru.
Comment from: Radu Boncea Visitor
Am fost implicat partial anul trecut in eRomania si cunosc anumite aspecte de suprafata ale acestui proiect.
Lasand la o parte cele doua portaluri sau site-uri, este surprinzator ca MCSI nu reuseste sa comunice ce inseamna de fapt eRomania, incurajand perceptia ca eRomania consta in niste site-uri cu informatii diverse si formulare online.
Proiectul este insa unul de anvergura si este un proiect de fapt la nivel european, al carui scop final este crearea unei baze de date unice nationale si digitalizarea aparatului administrativ national. Resursele si informatiile.
Un exemplu a ceea ce se vrea a fi este VIES-ul (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do), care este un prim modul relativ functional. Se vrea insa totul informatizat si real-time.
Costurile sunt cu atat mai mari cu cat fiecare centru administrativ va avea un datacenter securizat, iar infrastructura care deserveste aceste centre de calcul trebuie sa fie sub controlul statelor membre, deci fiecare stat trebuie sa-si bage fibra optica si nu sa apeleze la a inchiria fibra de la privati.
Personal am dubii ca suma de 500 milioane ar acoperi cu adevarat toate aceste costuri. In plus am mari rezerve ca proiectul va demara in acest an, nici in 2011 nu-l vad demarand, nu atata timp cat nu s-a convenit la nivel european asupra implementarii tehnice si a protocoalelor care trebuiesc implementate.
Comment from: bogdan Member
Mersi Radu pentru comentariu.
Eu nu am problema cu costul de 500 de mil, ci cu modul cum se poate cheltui.
Si sunt de acord cu tine ca reprezinta cu mult mai mult decit un site (cum scrie si MCSI ieri). Nu stiu daca baza de date unica este o solutie buna, exista o multime de probleme legate de acest lucru (de aceea din cite stiu eu nuexista state ca sa aiba o baza de date centralizata)
eh, pai trebuie posetute pentru ciocanitoarea Woodrea si pantofiori de firma. E foarte aproape ziua cand va zbura securitatea de la conducere in frunte cu chiorul-sef si ce vom vedea atunci ne va ingrozi. 600 mil $ pt un site? nici daca il facea pt US gov nu costa atita.
Comment from: IF Visitor
@Radu,
dar… stăpânește cineva, bine, situația în minister? SEN mai folosește la ceva? Până la protocoale de comunicație și suportul tehnic pentru transport, n-ar trebui stabilite întâi formatele standard de date pentru interoperabilitate?
Aceasta este partea cea mai importantă, cred eu, și s-ar putea realiza cu cheltuiei infime. S-ar putea merge cu pași mărunți, implementând pe rând anumite procese, chiar peste sistemele actuale. Păstrând/impunând și compatibilitate cu formatele folosite în UE sau la nivel global. De fapt, oricând sistemele pot fi diferite (hardware, OS, baze de date…), de rezolvat doar ca datele care circulă între ele să aibă un format standard, unitar.
Acolo, în interior, se discută despre asta? Nu străbate nimic până la noi, totul se face pe ascuns - or fi secrete de stat! Sunt, totuși, oarece sfetnici din afară?
Partea pur informativă ce-ar putea-o oferi guvernul este nesemnificativă față de informațiile ce se regăsesc deja în alte surse, și pentru asta e o mare nesăbuință să se plătească o grămadă de bani. Partea de interacțiune - cetățean-instituție, instituție-instituție (nu o bază de date unică!) și chiar business2business - da, aici trebuie investiți bani publici, dar cu chibzuință, după analize, comparații, dezbateri… Acestea, din păcate, la noi lipsesc.
Până o fi o minimă transparență nu ne rămâne altceva de înțeles decât că inițiatorii proiectului urmăresc un anumit scop, și nu în interesul obștii…
Comment from: Cata Visitor
Din cate vad - un nou experiment. Si ca orice experiment o sa apara probleme. Si la remediat probleme stam foarte prost.
Sa speram ca cei care au avut tangenta cu IT vor fi de partea celor inteligenti si nu isi vor murdari CV-urile.
Comment from: constantin Visitor
Au un forum!
M-am inregistrat si am postat!
Bineinteles ca nu mi-au postat nimic!
Pentru ca veni vorba despre transparenta!
Eu nu ma ascund dar escrocii din minister da!
Voi prezenta in curand si schema de furt!
Pentru ca nimeni nu investeste 500 mil euro in IT pe termen lung! Orizontul este de maxim 3 ani!
Incercati si voi:
http://www.mcsi.ro/Forum?forumid=5&threadid=45
In alta ordine de idei 500 mil euro inseamna viata pentru 50000 oameni care au nevoie de tratamente!
Ar trebui investiti in educatie!
si eu care am crezut ca am scris destul de clar :)
S-au inchis licitatiile pentru eRomania1 si eRomania2 si firmele castigatoare (inca) asteapta banii de la MCSI.
eRomania1=10,23 milioane de euro, eRomania2=11,9 milioane de euro. Pentru cele doua licitatii, castigatorii sunt Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International (eR1) si Omnilogic (eR2).
eRomania3 ajunsese la vreo 50 milioane lei, licitatia a fost amanata si trebuia sa se reia in martie…
nu numai ca MCSI s-a ferit de o dezbatere publica, dar de nenumarate ori Ministrul si Secretarii de Stat s-au contrazis in declaratii. Si cum ar putea fi o dezbatere publica la un asemenea proiect (controversat) girat de un ministru care de prea multe ori s-a facut de ras?!
Si de ce sa dai vina doar pe oameni din MCSI cand totul a fost aprobat, votat…mai sus, la alte Palate?!
ca sa nu mai zic ca eRomania e in legatura si legaturi cu alte proiecte dubioase precum Supercomputing (1,….)
http://www.jurnalul.ro/stire-it/guvernul-face-economii-sa-bage-romania-pe-net-536575.html
http://www.jurnalul.ro/stire-it/cec-in-alb-pentru-ministrul-comunicatiilor-538104.html
http://www.jurnalul.ro/stire-telecom/e-romania-site-uri-si-servicii-de-500-milioane-de-euro-538935.html
PS. Sa-ti reamintesc ca MCSI-ul lui Sandu duce mai departe povara contractelor interminabile cu licente Microsoft? Noua transa, platibila in perioada 2010-2012 este de peste 90 de milioane de euro!
Comment from: bogdan Member
Alex, avem 3 eRomanii si alte multele care vor veni. Oare ce vrem sa facem cu ele ? Ne este noua clar lucru asta? Le este lor ? :-)
Bogdan, mulțumim mult !
Mai mult, Uniunea Europeană pune la dispoziția noastră, pe http://www.osor.eu, peste 2000 de aplicații libere pentru folosire de către Administrația Publică:
http://www.osor.eu/news/two-thousand-open-source-applications-for-the-public-sector
Multe dintre ele gratis !