4 comments
Comment from: Alin
Nu sufar de paranoia, dar sint convins aproape suta-la-suta ca exista armate care au specialistii lor in astfel de atacuri. Ca inca nu sint puse in practica, e altceva. Pe de alta parte, daca ne uitam la SUA, unde iti poti controla pana si presiunea de gaz din calculator, conectat la furnizorul de gaze, un atac la nivel national asupra sistemului lor informatic, i-ar paraliza la propriu. Sint convins ca in SUA exista, daca se poate spune asa, o retea independenta, paralela a Internetului, tocmai pentru a evita consecintele unui eventual atac. Si daca te aperi pe o directie, iti construiesti si arme de contra-atac, e elementar. Iar cyber-warriors sint cei mai ieftini soldati, cel putin in lumile conduse de religie (asta ca sa nu indic o religie sau alta). S-ar mai putea spune multe aici, subiectul e vast si se poate dezbate… Parerea mea…
Legat de Estonia si CyberWar-ul din August 2008, va pot relata cate ceva de la un coleg rezervist Estonian, specializat pe domeniu care are aproape 30% contributie proprie la Skype (inainte de vanzare) si care a fost in focul bataliei.
Deci locatia aleasa de NATo nu a fost de loc intamplatoare, ci vine sa retina permanent atentia asupra primului caz Europenizat de CyberWar , unde chiar a curs din belsug CyberBlood.
De la ce a pornit…
Deciza de Daramare a Statuii soldatului sovietic din piata mare din TALLIN.
Filo rusii estonieni au ripostat si au iesit ciocniri de strada.
Formal Statul Rus a lut si el atitudine.
Escladarea conflictului..
In acest timp pe frontul nevazut s-au declansat operatiunile.
Filorusii estonieni au chemat in ajutor hakerii rusi, iar acestia au atacat retelele de infrastructura estoniene (aeroportul, sistemul bancar, sistemul de supraveghere a transportului la marea Baltica si chiar elemente ale sistemului energetic si guvernamental).
In timp scurt estonienii s-au organizat si s-au impartit in doua Task Foce.
Unul destinat operatiunilor de contraactiune/blocare a atacurilor, al doilea masurilor de retaliere cyber.
Deci RAZBOI CURAT.
Doua nopti si aprope trei zile continuu.
Estonienii au atacat ceva mai selectiv. Sitemul de comunicatii al externelor Ruse, sistemul bancar, energetic dar mai ales sistemul de transport de gaze al rusilor.
Gurile rele spun ca ar fi avut o facilitate chiar de la unul din serverele Ucrainiene la mangementul conductei.
Deci… fara mila!
Pagubele … le mai calculeaza si acum.
Cadrul Politico-Diplomatic al conflictului.
Nu trebuie uitat ca pe parte de servicii virtuale Estonienii chiar sunt buni.
Au un sistem integrat de management al identitatii electronice eIDM cu semnatura electronica atasata (o buna contributie la valorile IT Europene), dar si faptul ca Dl. Siim Kallas Vice-presedintele Comisiei Europene este Estonian si raspunde de Securitatea Infomatica la nivel EU.
Poate acesta este si motivul tacerii misterioase asupra acestui veritabil RAZBOI INFORMATIC si destul de interesant este ca nu a fost insotit
si de un Razboi informational -decat la nivelul statuii.
Dar ca pierderi enorme mai ales in partea rusa unde hackerii doar au atacat sistemele estoniene dar protectia sistemelor ruse la nivelul institutiilor a rectionat tot ca pe la noi, adica foarte anemic -de aici si pagubele mari.
Pe plan politic s-a incercat ivaluirea pe cat posibil a conflictului de ambele parti, pentru ca s-ar fi pus o problema majora in capacitatea de protectie a sistemelor social-economice de management bazate pe retea.
Deci CyberWar bazat pe retea in conditii reale, dar cu un motiv cat se poate de fizic-STATUIA.
Problematica acestui tip de operatiune este ca el se multplica in mod necontrolat, adica uniunea mondiala a hackerilor poate participa linistita la un astfel de conflict sub umbrela oricareia dintre parti -doar de amorul artei.
Si inca ceva: regulile razboiului nu sunt aplicabile aici.
Hic ecce demonstrandum!
Cand acuza
Da, adevarul este ca tarisoarele aste amici nu au putere sa faca asa ceva….desi sa nu uitam ca un pusti inteligent cu un laptop poate ingenunchea si cea mai tare cyber warfare-ul vietii team :)