8 comments
Comment from: Adi C
Din moment ce membrii sunt informati prin stire,newslatter si anunt pe forum(in cazul in care exista), nu cred ca este folosita in mod abuziv. In loc sa spuna “termenii pot fi modificati in orice moment de catre proprietar” poate spune ca poate fi modificat “la aparitia noile sectiuni,optiuni pe site, ” si aici poate insira 20 de randuri de posibile actiuni. Aici vb despre situri marunte care nu comercilizeaza (ex portaluri). In cazul in care este vb despre un site comercial, o solutie ar fi anuntarea noilor modificari in contract inainte cu 1 luna cel putin si informarea clientilor prin diferite mijloace. Asa cum spuneai si tu, Bogdan, o bifa ar putea exista pt a lua la cunostinta.
Parerea mea este ca un site care se respecta, afiseaza termenii de utilizare la vedere, multi chiar pot da submit doar dupa bifarea “sunt de acord cu termenii blablabla". Dar aici este si vina noilor membrii care nu citesc deloc aceste clauze
@ Adi C.
Cu tot respectul (si cu scuze ca n-am avut timp sa raspund pina acum) hai sa impartim lucrurile in doua categorii distincte:
1. Ma inscriu pe un site de site (sa zicem noi2, ca nu fac niciun secret ca am un profil acolo). Bifez niste termeni si conditii, se schimba, nu se schimba, ma intereseaza prea putin. Nu ma afecteaza pecuniar, n-am probleme.
2. CU TOTUL ALTFEL se pune problema la un contract. Acolo totul ma intereseaza, pretul, conditiile, absolut tot. Cum naiba sa admiti tu, client, ca acestea se pot schimba peste noapte fara sa te anunte nimeni ? Te trezesti ca inchei un contract in niste termeni si ai de indeplinit altii. NU SE POATE ASA CEVA !!! NU EXISTA ACORD TACIT, ESTE CEA MAI MARE AIUREALA INVENTATA VREODATA ! Oameni buni, treziti-va cit (eventual si daca) mai aveti timp: in curind o sa ne trezim ca se publica mai stiu eu pe unde ca blocul cutare din strada cutare urmeaza sa se demoleze. Habar nu ai de asta dar nu te exprimi si pe baza acordului tacit te trezesti cu macaraua la usa blocului. Sa nu vi se para absurd, nu exagerez deloc, lucrurile astea incep cu chestii usoare si se termina apoteotic, cu lucruri mai grele. Va dau subiect de reflectie, care a trecut neobservat prin perdeaua asta de fum intretinuta cu grija. Intrebare simpla: daca ati decedat organele voastre pot fi prelevate sau nu ? Raspundeti dupa cum stiti ca sunt prevederile legale in domeniu. Si dupa aia sa mai vedem cine sustine aprobarea asta tacita/
Comment from: miruna
Aici mie mi se pare ca e normal sa fie asa: comerciantul poate sa modifice unilateral contractul, dar, trebuie sa ma anunte din timp (adica inainte ca modificarile sa intre in vigoare) si eu sa am optiunea de a accepta aceste modificari sau nu.
exemplu: fac contract cu banca si le dau niste bani (depozit). ei se trezesc si modifica contractul cum ca dobanda se modifica de la x la y. ei ar trebui sa ma informeze si daca mie nu-mi convine sa am posibilitatea sa denunt contractul existent.
adica care va sa zica daca ei isi atribuie aceasta “putere mare", de a modifica unilateral contractul, atunci trebuie sa compenseze prin obligatia de a ma anunta prealabil pe mine de modificarea conditiilor contractului si optiunea mea de a nu accepta modificarile respective si a denunta contractul (fara penalitati).
Miruna, fara suparare, n-ai inteles niumic.
Aceste drepturi le ai si acum.
Numai ca tu nu trebuie SA DENUNTI contractul iar in caz ca nu il denunti sa se aprobe tacit; pur si simplu TREBUIE SA ACCEPTI MODIFICARILE PENTRU CA ACEL CONTRACT SA MEARGA MAI DEPARTE.
Aici este diferenta si se pare ca lumea nu intelege deloc importanta ei.
Comment from: bogdan
Marian, aprobare tacita inseamna ca nu faci nimic ca sa il aprobi.
In cazul explicat de mine - destul de clar sper - trebuie sa faci ceva - sa apesi pe un buton, etc.
Si nu stiu de ce faci o diferenta intre niste T&C si un contract - ambele sunt contracte cf legii romane, daca ti-ai dat acordul (inclusiv printr-u bifa)
Pai, Bogdan, ce am scris eu mai sus e ca diferenta dintre “ e adevarat ca imi place“ si “nu e adevarat ca nu imi place“. Poate am introdus aici fortat referirile la aprobarea tacita insa aceasta este lait-motivul folosit de mai toata lumea. Adica ceva de genul “noi modificam termenii, scriem aici ca sa nu ziceti ca nu am scris, n-aveti decit sa va interesati, nu v-ati interesat la timp ne pare rau dar noi suntem comercianti rrrai de tot si n-avem nici timp nici chef sa informam pe fiecare in parte si sa-i cerem aprobarea; e mult mai simplu sa zicem ca daca tot nu v-ati exprimat in timp de N zile trecem pe aprobare tacita, adica aplicam ce vrem noi“.
Mai clar de atit nu pot sa ma exprim.
Toata cheia acestei legi sta in cuvintul “rezilia“. Legea spune:
“in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma sa aiba libertatea de a rezilia contractul“
In acceptiunea mea legea ar fi trebuit sa zica:
“in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma SA ACCEPTE NOILE CONDITII ALE CONTRACTULUI“
Nu e aceasta prima lege data in favoarea celui mai tare insa la presiunea opiniei publice poate fi schimbata in bine. Altminteri n-aveti decit sa taceti, oameni buni si sa va tot treziti cu modificari unilaterale ale contractelor, ca asa vrea muschii lor.
Poate merită menţionat cum face Google pentru conturile lor, de ex. AdSense. Ştiu, Google nu-s chiar un model cînd vine vorba de privacy şi oricum sînt bazaţi în US nu în EU. Dar îmi place cum procedează cînd schimbă ceva: te anunţă prin email, iar pe web ai o secţiune distinctă unde trebuie să mergi, să citeşti şi să accepţi. Pînă nu o faci ţi se blochează cel puţin parţial accesul la anumite chestii.