6 comments
Comment from: matei
Excelenta initiativa!
Nu stiu daca au mai remarcat si altii, dar pastrarea datelor de trafic este doar o alta fateta a problemei care se manifesta prin incercarile de cenzura a Internetului (http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2011/01/18/blocarea-site-urilor-ajunge-pe-masa-parlamentului-european) sau lipsa unui net neutrality adecvat (http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2011/01/11/neutralitatea-internetului-si-noua-legislatie-romaneasca).
Nu e nevoie sa fii paranoic ca sa vezi situatia astfel: “Daca cineva publica ceva cu care nu suntem de acord, cenzuram. Daca, cumva, evita cenzura, stim cine a publicat respectivul material si cine l-a citit… las’ ca-i avem la dosar acum.” Putem extinde in diverse feluri ideea la lipsa net neutrality-ului si la multe altor lucruri care se intampla in momentul de fata, dar nu vreau sa par prea paranoic acum.
Una peste alta, problema fundamentala este eroziunea din ce in ce mai accentuata a drepturilor omului. Poate ca in RO multi, mai ales cei care erau deja relativ maturi, daca nu chiar in varsta, la caderea comunismului nu vad vreo diferenta pentru ca ei deja internalizasera un sistem totalitar iar intoarcerea la un sistem totalitar nu ar fi asa o mare schimbare. Insa, pentru cei care erau tineri, foarte tineri sau care inca nici macar nu se nascusera pe vremea aia, si, deci, care nu au apucat sa fie indoctrinati, evolutiile acestea sunt foarte ingrijoratoare. Acelasi lucru poate fi spus si despre multi vestici (Europa de Vest, Nordicii, Americanii, Canadienii, Australienii etc.).
Din pacate, anumite grupuri de interese foarte puternice imping in directia asta. Din feicire, respectivele grupuri de interese reprezinta o proportie foarte mica a populatiei. Din pacare, marea majoritate a populatiei ori habar nu are de ce se intampla, ori nu se sinchiseste din diverse motive. Din feicire, exista grupuri cum ar fi Bogdan & APTI peste tot prin lume care incearca sa faca ceva si sa creasca awareness-ul vis-a-vis de aceste probleme. Eu, personal, incurajez pe oricine are timp sa-si faca curaj si sa contribuie.
Ma opresc aici pentru ca altfel incep sa o dau in Martin Luther King Sr., Eisenhower (discursul de la sfarsitul celui de-al doilea mandat, din 17 Ianuarie, 1961) si altii de talia lor si va pierd/plictisesc pe multi:).
P.S. Bogdan, nu merge sa adaugi link-uri in comment. S-ar putea sa fie ceva cu browser-ul meu, dar, pe de alta parte, s-ar putea sa nu fie de la mine.
Comment from: andra
Toata stima pentru Ak Vorrat! Am urmarit intreaga inregistrare. O Prezentare extrem de bine realizata. Impactul a fost cu atat mai mare cu cat m-a surpins varsta frageda a vorbitorilor si nivelul lor de pregatire.
In acelasi timp as dori sa va felicit pentru acest articol. Urmaresc cu interes subiectele legate de protectia datelor si am avut ocazia sa constat pana acum faptul ca in Romania acest subiect este aproape inexistent.
Binevenita este si scrisoarea deschisa catre institutiile europene insa limitarea posibilitatii de a o semna doar la ONG-uri cred ca va aduna doar prea putine semnaturi si pe de alta parte va exclude alte persoare de la sustinerea acestei initiative extrem de bune.
Comment from: romania inedit
Eu sper ca directiva asta sa nu fie aplicata si ma bucur ca directiva asta a fost declarata neconstitutionala in Romania .
Comment from: Marius Delaepicentru
Ţinînd seama că riscurile ar fi cam acelaşi, consecinţa imediată a directivei ar fi ca deţinătorii de scrîncioabe prin iarmaroace să fie obligaţi a păstra “listele de pasageri” în aceleaşi condiţii.
Comment from: bogdan
@andra
Mersi. Din pacate am facut asa scrisoarea pentru ca este din partea reprezentantilor societatii civile. Oricum si ca persoane fizice nu cred ca erau prea multe de semnaturi - avem o apetenta grozava sa nu ne intereseze atunci cind trebuie sa ne intereseze. Si sa ne trezim in ceasul al 14-lea.
Comment from: bogdan
@matei - da, scuze - nu stiu ce se intampla, dar e numai la insemnarea asta - cred ca am uitat sa inchid un tag, dar nu-l gasesc :-)