Extinderea protectiei drepturilor conexe dreptului de autor de la 50 la 95 de ani. De ce?
Legea dreptului de autor din Romania prevede (ca in toata lumea) pe linga un drept de autor al celui ce creeaza opera si niste drepturi asa-numite conexe. La aceste din urma ne referim in cele ce urmeaza.
Este vorba de drepturile artistilor interpreti sau executanti si de cele ale producatorilor de inregistrari sonore (fonograme) - adica casele de discuri. In ambele cazuri protectia acordata de toate legile din Europa era de 50 de ani din momentul fixarii executiei.
Ei bine la aceste categorii vine Comisia Europeana si zice - nu, noi vrem sa marim perioada de protectie de la 50 la 95 ani.
De ce?
Motivatia oficiala este sa aduca aceste categorii de drepturi conexe in directa concordanta cu protectia data autorilor (viata autorului + 70 de ani dupa). In teorie suna bine - nu ar merita si artistii sa manince mai bine la batrinete?
Dar problema in practica e diferita. Toti specialistii din dreptul proprietatii intelectuale din Europa sunt de acord ca masura va aduce rezultate contrare. Un studiu independent facut in Marea Britanie (Gowers Review) arata ca de fapt exista o motivatie economica importanta pentru a nu permite aceasta extinderea: aceasta va duce la costuri sporite pentru intreaga economie si societate. Un nou studiu finantat chiar de Comisia Europeana in 2006 si realizat de iVIR (Institute for Information Law - Olanda) concluzioneaza similar: nu exista niciun argument viabil pentru aceasta propunere.
Un alt centru major in cercetarea proprietatii intelectuala in Europa
(Institutul Max Planck) protesteaza in acelasi mod, explicind ca: “nici un motiv evident economic sau social nu poate fi gasit in favoarea unei prelungiri a termenului de protectie de vreme ce aceasta nu ar creste interesul pentru investitii si nici nu ar asigura securitatea financiara pentru interpretii de toate varstele, in special pentru cei care au nevoi de asa ceva.”
Si atunci?
Explicatia se intelege daca ne uitam cine ar beneficia de o astfel de directiva. 90% din profiturile rezultate ar merge catre casele de discuri. Din ce ramine - 9% merge la interpretii consacrati si doar 1% catre restul de 80% dintre interpreti. Adica un interpret mediu de la nivelul Europei ar cistiga 2 RON in plus pe an in primii 10 ani.
Casele de discuri ar cistiga 163 de milioane de euro in primii 10 ani.
Mda, asta e un motiv sa faci lobby, nu ?
Cine nu vrea un monopol care sa-i fie extins?
Ce poti face tu ?
Propunerea Comisiei e din iunie anul asta si atunci de ce scriu articolul asa acum? Pentru ca in curind Parlamentul European va trebui sa discute daca se accepta propunerea Comisiei sau nu. Pentru ca pentru noi - ca cetateni europeni - asta este unul din putinele momente pe care le avem cind putem influenta (prin europarlamentari, evident) aceasta dezbatere. Dupa ce directiva este adoptata, Romania va fi obligata sa o implementeze.
Deci poti semna o petitie europeana impotriva aceste directive. (peste 14 000 de semnaturi pina in prezent.)
Poti sa le scrii un email europarlamentarilor din Romania si sa-i intrebi cum o sa voteze.
Eu o sa le trimit cite un email europarlamentarilor cu blog si o sa-i rog sa comenteze subiectul pe propriile bloguri: Gabriela Cretu, Adina Valean, Sebastian Bodu, Ramona Manescu, Renate Weber(desi nu mai are blog) (daca mai stiti si altii, lasati un comentariu).
Personal, cred ca acesta este unul din cazuri in care daca toti oamenii de stiinta din Europa ne spun ca este o idee proasta - ar trebui sa ii credem. Si daca nu - macar sa citim sa intelegem de ce spun asta.
Si un filmulet pe Youtube care explica mai prozaic problema (in engleza prin Open Rights Group - Marea Britanie)
Update - 1 ora dupa.
Sunt realmente placut impresionat ca in mai putin de o ora dupa ce am trimis mesajul prin email am primit un prim raspuns de la una din asistentele dnei Cretu:
” In legatura cu problema pe care ne-ati conactat suntem in masura sa va asiguram ca am urmarit cu interes subiectul in cadrul comisiei IMCO dar si in mod trasversal in cadrul Palamentului European.
In cadrul discutiilor domana deputat Gabriela Cretu si-a aratat dezacordul asupra acestei propuneri insa atat raportoare pentru IMCO socialista bulgara Iliana IOTOVA cat si majoritatea grupului PSE au optat pentru a sustine versiuna cu 95 de ani. “
Update - later
Am primit un raspuns si de la Renate Weber:
” Cunosc foarte bine propunerea despre
care vorbiti si pot sa va spun ca am avut - in lunile precedente -
numeroase intalniri cu organizatii romanesti si europene, pe aceasta
tema.
Personal, sunt de acord cu protejarea proprietatii intelectuale, in
aceeasi masura in care protejam si proprietatea fizica.”
3 comments
5 star: | (3) | |
---|---|---|
4 star: | (0) | |
3 star: | (0) | |
2 star: | (0) | |
1 star: | (0) | |
(5.0)
Comment from: Sabin Iacob
semnat :)
initiativa nu ma surprinde, IFPI se vaita de mama focului de curand ca 95% din materialele downloadate incalca drepturile de copiere, in ciuda faptului ca profiturile le-au ramas constante sau au crescut usor in ciuda recesiunii, si in ciuda studiilor care incep sa apara peste tot si care sugereaza ca economia si cultura ar beneficia de pe urma unor reguli mai relaxate si a unor perioade de copyright mai scurte.
chiar sunt curios daca or sa mai raspunda si alti asistenti in afara de ai d-nei Cretu (si daca or sa spuna aceeasi poezie - noi n-am vrut, restu is de vina…) :)
Comment from: Florin
Pe cei care nu au fost deja convinsi cu argumentele de mai sus, i-as ruga sa citeasca si Free Culture a lui Lawrence Lessig…
Comment from: Critica Muzicala
Excelent.