11 comments
Comment from: Adi Visitor
Comment from: nicu Visitor
Lumea se agita si asta e bine :)
Comment from: bogdan Member
Adi, corect o parte din furnizori deja pastrau datele pentru facturare si interconectare (desi cred ca sunt multi ISP-isti mici care nu pastrau mai deloc).
Pe de alta parte concluzia ta ar fi datele ACELEA ar fi pastrate. Eu cred ca e vorba de un SET DUPLICAT de date care trebuie pastrate, cita vreme ele nu trebuie sa fie accesibile decit in anumite conditii si doar celor cu autorizare judecatoareasca.
Deci ? Munca inutila - din nou ?
Comment from: Nebulus Visitor
Singurul lucru care nu mi se pare normal in aceasta lege este stocarea adreselor de e-mail. Informatiile de tip adresa de IP sunt foarte usor de obtinut din headerele pachetelor, insa pentru a determina adresele de email este necesara inspectarea continutului pachetelor, ceea ce in opinia mea este o incalcare suplimentara a intimitatii.
Mi se pare o cruzime să lăsați mii de cetățeni să voteze o petiție ilegală la noi în țară, voi ăștia care vă pricepeți :( Eu i-am anunțat aseară pe blog pe cititorii care s-au grăbit să semneze petiția online. Nu e imposibil s-o schimbăm sau să se abroge legea, dar trebuie să afle oamenii obișnuiți că nu e așa de greu. Nici nu-i pot trimite pe toți să citească atent Constituția…
Ca gest civic…a fost important.
Comment from: ionel Visitor
in sfarsit cineva normal, bravo ma noroc ca mai exista si asa oameni:)
Comment from: gupi Visitor
@nebulus, inclin sa te contrazic cu privire la adresele de mail.
Protocolul SMTP (vezi RFC821 - http://www.ietf.org/rfc/rfc0821.txt) presupune publicarea adreselor de mail .
Urmareste si explicatiile de pe http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol
Dar ati citit legea?
Stiti ca oricum se pastrau si pana acum datele astea pe servere pentru ca altfel nu se pot transmite datele, doar ca ele stateau mai putin timp, sau mai mult, in functie de setarile tehnice aferente?
Imi pare rau insa nu prea are relevanta protestul.
Ca sa intrati pe http://www.LaBursa.ro de exemplu, trebuie sa se cunoasca adresa calculatorului unde vi se trimit textele sau pozele de pe site… deci undeva se stie.
A, accesul la datele respective e cu totul altceva si pentru asta ma alatur la protest si anume, pentru a trebui si eu sa fiu de acord pentru a se folosi datele respective la un proces impotriva mea! Si asta pentru ca nu se stie daca eram eu sau altcineva la taste, sau la telefon, la SMS … :)
Comment from: bursucul Visitor
-initiativa din Ro nu se poate compara cu Echelonul :)
- problema cea mai mare a legii actuale (si in general a legilor romanesti este mica portita de scapare inserata- caz de ambiguitate)-cand accesul la datele respective se poate face pe baza argumentarii situatiei de urgenta si necesitate. ori in statele democratice, este o exceptie in a face apel la asemenea situatii, dar in Romania,( doar privind la modul cum se emit ordonantele de urgenta in actul guvernamental) I guess, articolul respectiv va deveni preferatul justificarilor in cazuri de abuz.
-costurile aferente stocarii si care sunt impuse companiilor . la o adica s-ar putea invoca si creerea unei situatii de monopol..doar cei mai mari isi permit.
-lege moderna, mentalitati si institutii relativ vechi. sunt inca putini oameni formati si abilitati sa lucreze cu datele respective(dovada vie e ca e nevoie de supportul FBI-ului pentru a face arestari legate de hacking in Romania). si normal, cei care lucra cu datele respective vor incerca sa-si pastreze in continuare ratiunea lor de a fi “experti la nivel central” blocand aplicarea unor practici pe planul structurilor din teritoriu. deci, mari sanse ca legea sa fie utila in lumea politica de la Bucuresti, si totalmente inutila(absenta resurselor umane si materiale) in combatutul traficului de lemne de la Borsa.
- legea are si un pic un aspect martian. nu e bazata pe realitate convorbiri telefonice. de la numere. anonim catre anonim.f. usor de obtinut la orice chiosc de la colt de strada, la fel ca si aparatura second hand.deci stim ca s-a vorbit dar cine e persoana care a vorbit?
-o sa creasca printre cei care comit acte ilegale-vizati de lege?, numarul de columbofili ( fenomenul de adaptare-deplasare ) :)
Comment from: Nebulus Visitor
@Gupi: “Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) is an Internet standard for electronic mail (e-mail) transmission across Internet Protocol (IP) networks.” Deci SMTP functioneaza peste IP, ba mai mult este plasat si peste TCP, deci pentru a inspecta un pachet SMTP, este necesara inspectarea pachetelor la un nivel superior stivei TCP/IP. In concluzie, pentru a stoca adresa de email, este necesara studierea CONTINUTULUI unui pachet IP, si nu doar a headerelor.
Comment from: gupi Visitor
@Nebulus, daca mai explici mult, onor senatorii nostri sunt in stare sa propuna o lege prin care e musai de hotarare judecatoreasca pentru fiecare pachet TCP trimis. :)
Bine zis - nimic nou!
Stocarea datelor nu se implementeaza odata cu legea sus mentionata intrucat operatorii de telefonie si service providerii deja stocheaza majoritatea acestor date in limita posibilitatilor tehnice pe care le au.
Sa luam ca exemplu cei care avem abonament si primesc factura detaliata… Nu stiu cat dar ma gandesc ca macar 3 luni le tineau si pana acum, timp in care pot aparea litigii intre client si furnisorul de servicii pe baza facturii.
Deci se schimba nuanta…nu mai pot sa tina cat vor ei ci li se impune un termen de 6 luni. Dealtfel partea buna (sau mai putin buna,functie de unde privesti) este ca furnizorii de servicii nu se mai pot eschiva cand li se cer asemenea informatii.