21 comments
Comment from: Florin Grozea
Comment from: neagrigore
Eu m-am confruntat cu o problema asemanatoare, in care cineva mi-a clonat adresa firmei la care lucrez si a trimis mailuri la mii de oameni. ANRCTI-ul n-a miscat un deget, nici macar nu a catadicsit sa imi raspunda la mailuri.
Am deschis chiar un capitol privind “Protectia persoanei", in special protectia datelor personale. Spamul pe e-mail e la ordinea zilei, dar eu am si spam pe telefonul mobil trimis de pe un robot, 1893. Am sesizat ANRCTI si ANSPDCP. Ceea ce mi s-a raspuns am publicat in site. Voi continua demersurile si voi publica spre buna stiinta a celor ce vor informatie. Voi face si un link la blogul lui Bogdan Manolea.
Ma vad nevoit sa repet notiuni pe care le-am mai scris: pana la aplicarea legii, cele mai simple si eficiente metode sunt cele tehnice: ai trimis mesaje nesolicitate, esti scos pe tusa (IP blocat).
Listele publice de IP-uri ‘murdare’ (altfel spus listele RBL) filtreaza eficient si IEFTIN aproximativ 85% din spam-ul vehiculat pe internet.
Comment from: Florin STIUCA
Este destul de trist ce se intampla cu legile in Romania, insa poate ar trebui sa ne multumim cu atat cat avem deocamdata decat deloc. Totusi daca tot avem legislatia ar trebui sa se si aplice.
Si apropos de istoria spam-ului, laboratoarele BitDefender au publicat un scurt istoric al celor 30 de ani de spam pe malwarecity.
Comment from: Andrei
Daca trimit emailuri cu reclama la un site stiu ca e ilegal. Dar daca emailul la care am trimis a fost luat dintr-un loc public(de exemplu un forum) si la finalul mailului pun textul:
Acesta nu este un spam. Adresa dvs de email a fost luata dintr-un loc public. In caz ca nu vreti sa mai primiti emailuri de la aceasta adresa dati un reply cu subiectul dezabonare; asa va fi legal mailul?
Comment from: bogdan
Nu Andrei, nu va fi. Mai citeste o data articolul cu atentie si gaseste cuvintul cheie. :-)
Comment from: Andrei
Atentie!!! Am adresa de dezabonare! Dupa ce il trimit odata persoana poate renunta la mailuri si nu ii mai trimit niciodata! Nu e legal asa?
Andrei, ceea ce vrei tu sa sugerezi este sa-l bombardezi cu mesaje la care nu s-a abonat si sa-i dai posibilitatea de dezabonare (opt-out) si asta nu e bine.
Calea corecta este sa obtii consimțământul destinatarului ÎNAINTE de a-i trimite orice fel de mesaj (opt-in).
Acuma e clar ?
Hint: citeste legea 365/2002
Comment from: bogdan
Nu e, Andrei. Gupi are dreptate.
In Romania principiul e opt-in, si nu cel opt-out mentionat de tine.
Comment from: Andrei
Multumesc de raspunsuri! Exista vreo metoda sa imi fac reclama legal prin mail?
Comment from: CiTy
Intrebare: Daca o companie imi trimite un fluturas in cutia postala, la bloc, cum il numesti? Nu e tot un mesaj comercial nesolicitat? N-am auzit sa fie dat cineva in judecata pentru aceasta :D
Comment from: bogdan
Andrei, sigur ca exista, ia consimtamintul oamenilor si le trimiti cita reclama vrei.
CiTy, diferenta este ca fluturasii sunt legali, trimiterea prin email si prin fax este ilegala, fara consimtamintul prealabil.
Apropo - am vazut in strainatate o gramada de cutii postale cu semne pe ele ca nu vor reclama - deci s-ar putea sa ajungem si in zona asta la un opt-out.
Comment from: CiTy
Am inteles. Multumesc.
Comment from: Andrei
Bogdan eu ma refer la o metoda legala fara sa iau aprobarea de la ei. Daca le-as trimite cate un mail in care sa scriu “daca nu doriti sa primiti mailuri de la aceasta adresa dati un reply in care sa specificati acest lucru” voi putea trimite reclama la cine nu a trimis reply?
Comment from: Ionut
Imi puteti spune si mie une pot afla mai multe despre spam?
Cum ar fi amenzile de la cat la cat se incadreaza…
Comment from: dann
exista multe site-uri straine, care permit unui user existent sa recomande site-ul mai departe prietenilor. Este asa ceva legal si in Ro?
Comment from: bogdan
Sigur ca da, definitia comnicarilor comerciale nesolicitate permite in mod expres acest lucru.
sunt f multi avocati, care si-au afisat pe diferite site-uri, o adresa de mail, la care sa fie contactati de cei cu probleme juridice.
daca cineva ar construi un serviciu care sa distribuie o intrebare juridica la primii 5 avocati (clasificare facuta in functie de diferite criterii), poate fi considerata trimiterea a 5 mesaje identice nesolicitate, in acest context, spam?
Va multumesc
Bogdane ce pot sa spun, am fost plecat si nu am avut acces la internet timp de vreo 3 saptamani si cand am revenit acasa, am accesat adresa de mail ai aveam aproximativ 350 de mailuri la SPAM si inca vreo 200 in INBOX dar cu acelasi caracter.
Comment from: nmn
@Andrei
Tu chiar nu intelegi ca nimeni nu e interesat de reclamele tale? Sau ale altora ca tine? Ca noi stergem din principiu, fara sa ne uitam la el, orice mesaj suspect? Vrei sa faci reclama fa-o pe caile legale, nu-mi baga pe gat lucruri pe care nu le vreau. Te asigur ca daca vreau ceva stiu unde sa gasesc. Tu de ce nu stii unde sa-ti faci reclama in asa fel incat sa fii luat in serios?
78%!?!
Mda, am ajuns rău de tot. Dar legiuitorul român mai mult încurcă decât să rezolve?