7 comments
Comment from: Radu Boncea
Ma numar probabil printre cei foarte putini care nu vad in decizia CCR o mare victorie pentru libertatea si drepturile cetatenilor romani, ci mai degraba o inabilitate a societatii romanesti (chiar a societatii europene) in a constientiza capacitatea internetului si a telecomunicatiilor de a influenta societatea umana.
Societatea europeana pare inca a nu fi pregatita sa vada internetul ca o infrastructura de baza a societatii ci mai degraba se rezuma in a-l vedea ca pe un canal de exprimare.
Nu va trece mult timp pana cand o mare parte din economie se va muta pe internet si unde se vor tranzactiona bunuri cu o pondere din ce in ce mai mare in avutia mondiala si inevitabil aceste lucruri vor trebuie garantate si protejate.
Comment from: Calin Chiorean
@d-l Bogdan Manolea, excelent blog; sunt prima data aici, dar am citit cateva dintre articolele Dvs. si sunt convins ca am sa revin
@d-l Radu Boncea
Nu inteleg ce legatura are libertatea individuala cu economia care se va desfasura pe Internet in viitor.
Eu vad lucrurile foarte simplu. O persoana X este suspect, se obtine de autoritati mandat pentru stocarea datelor incepand cu data xx.xx.xxxx acestea urmand sa fie folosite ca proba.Cu acest document se merge la ISP care ar trebui sa inceapa imediat stocarea datelor pentru abonatul X. De ce s-ar stoca toate datele pentru toata lumea? Cum este exprimat si in articol aceasta duce la pierdea prezumtiei de nevinovatie. In plus din punct de vedere tehnologic este o investie din partea ISP, investie care nu poate fi amortizata.
In plus nu se stie ce regim politic vom avea in viitor. Aceste date (in cazul stocarii pentru toata lumea) pot fi folosite si interpretate pentru a scapa de persoanele “care deranjeaza".Probabil ati vazut “Cel mai iubit dintre pamanteni": ordine , ordonante…tot aia.
Va rog sa nu luati raspunsul meu la comentariul Dvs. ca un atac la persoana :), departe de mine gandul acesta. Este doar opinia mea personala!
Comment from: Radu Boncea
@calin
Cometariul tau exprima exact ce vroiam eu sa spun…tu vezi internetul ca pe o linie telefonica iar evidenta jurnal ISP ca pe o interceptare telefonica, in timp ce eu vad internetul ca pe o autostrada pe care circula pe langa masini mici si tiruri incarcate cu bunuri comerciale si pentru care este necesara o foaie de parcurs pentru a se garanta principiul non-repudierii.
Desigur aceste evidente nu pot fi disponibile oricum si oricui, accesul la aceste date facandu-se pe baza unui mandat judecatoresc.
In plus aceste evidente nu inseamna captarea intregului trafic (nici nu este posibil tehnic) ci doar acei parametrii care identifica si plaseaza in timp “vehiculul".
Comment from: adrian
La ora 7:00 ma trezesc.
La 7:30 ies din casa.
La 8:00 ajung la serviciu.
La 12:00 ies in pauza de masa, si-mi cumpar un strudel la patiseria din colt.
La 16:00 ies de la serviciu.
La 16:30 ajung acasa.
La 17:30 ies la cumparaturi.
La 19:30 ajung acasa.
….
Sa zicem ca s-ar da o lege ca aceste lucruri ar fi monitorizate tot timpul pentru toata lumea (pentru ca, asa cum un alt comentator a remarcat, “o mare parte din economie exista in lumea reala unde se tranzactioneaza bunuri cu o pondere din ce in ce mai mare in avutia mondiala si inevitabil aceste lucruri trebuie garantate si protejate").
Ideea in sine intr-o tara care se doreste democratica si libera este absurda.
Internetul este o mare retea de calculatoare. Nimic mai mult. Pe internet se pot transmite idei/informatii care pot avea sau nu valoare monetara. Solutii tehnologice pentru securizarea tranzactiilor economice exista si sunt folosite. Nimic nu este 100% garantat si nimeni nu vrea sa renunte la drepturile si libertatile sale pentru promisiunea de 100% “safe". “Lumea reala” nu este 100% safe si nici nu trebuie sa fie.
Comment from: Radu Boncea
@adrian
dar daca la ora 18:00 se petrece o crima si tu esti suspect, politia poate afla, folosind martori si alte metode specifice, tot ce ai facut in ziua respectiva…evidenta a ceea ce ai facut tu este facuta fie ca tie iti place sau nu.
La fel se vrea si pe internet, fara acele evidente nu se poate traseul.
Oricum evidentele se tin chiar daca nu este legea, din aceleasi motive pentru care operatorii de telefonie inregistreaza fiecare apel (doar datele de apel) pentru ca altfel le-ar fi greu sa factureze sau le-ar fi greu sa raspunda la plangeri.
Comment from: Adrian (altul)
Radu Boncea,
Politia poate va afla sau nu ce ai facut in ziua respectiva (nu esti obligat sa le spui si nu e necesar sa existe martori), iar utilizarea unei asemenea inregistrari in apararea ta e dreptul tau, nu o obligatie. Dreptul la viata privata nu trebuie incalcat doar pentru ca cineva considera util sau comod sa se inregistreze tot ce se poate inregistra.
Iar Internetul este doar o mare retea de calculatoare, controlata partial sau total de anumite entitati (ex. toate root DNS sunt in SUA, nu? ce se intampla daca se scot din priza?). Cine vrea sa faca economie bazata pe Internet poate sa o faca asumandu-si riscurile, nu trebuie restranse drepturile utilizatorilor doar pentru a creste (efemer) siguranta economiei bazate pe Internet. E ca si cum un bancher ar cere ca toate persoanele de pe strada sa fie urmarite cu un tracker GPS pentru ca o masina de transport valori are traseu pe acolo in acea zi si are nevoie de siguranta - poate cineva comite o crima, sau poate nu.
Comment from: Mihai Secasiu
@Adrian
serverele root DNS sunt distribuite global
http://www.root-servers.org/