5 comments
Comment from: Mihai Jalobeanu
Foarte bine punctat și multe multumiri pentru ghidul privind licențele libere realizat de voi și mentionat aici. Ar trebui să devină lectură obligatorie pentru toate cadrele didactice și mai ales pentru “factorii de decizie". Chiar dacă-i oferit în formatul pdf (adică cu numai o stea, în ierarhia deschiderii cu 5 stele formulată de Sir Tim Berners-Lee).
Cât privește retinerea ‘noastra’ relativ la cursurile si materialele educationale deschise, cred că există 2-3 explicații. Prima - îngustimea umană cu “ancorarea” în vechile paradigme si teama pierderii drepturilor de autor; asta corelându-se cu convingerea stupidă că sistemul nostru de învățământ…bla-bla-bla. Iar cea de a treia si cea mai gravă, derivă din conceperea sistemului de invățământ ca afacere de clan, sau de familie: acceptarea resurselor educaționale deschise presupune deschideri, comparații,alternative dureroase pentru multi dintre noi profesorii. Poate conduce la diminuarea taxelor de școlarizare, la modificarea formularelor de autoevaluare anuală, și mai ales la instruirea individuală în locul înregimentării în sala de curs.
Dacă și chestiunea învățării la domiciliu, proiectul “homeschooling” ridică atâtea probleme birocratice …
Comment from: bogdan
@Mihai Jalobeanu
Multumesc pentru comentariu - o sa publicam pe apti.ro brosura explicativa inclusiv in format editabile, pt ca oricum e licentiata CC BY 3.0 - formatul PDF a fost necesar pt imprimare.
Comment from: blana
Legea retrocedarii
(varianta internet)
Celui care are - nu i se va lua
Celui care n-are - nu i se va da
Toate asa vor ramanea!
Legea invatamintului
…
Se aplica teoria haosului
Ceva s-a schimbat dar nu esentialul
Comment from: tibi socaciu
servus bogdan,
mai e de amintit si partea cu privire la licitatiile nu prea existente, la “selectia” manualelor alternative unice care se vor publica, la tam-tam-ul cu clasa intai care va fi pricopsit in avantpremiere cu tabletute et caetera.
subiectul manuale.edu.ro eu l-am pus inca de la inceput in cosuletul cu TVA 9% pentru paine-lapte-carne si cu alte gargarisme.
cu drag,
tibi
Comment from: Nelu
Bogdan,
Te rog sa-mi dai voie sa amintesc efortul pe care il depune Diana Coman pentru deschiderea datelor despre rezultatele de la bacalaureat, care pot fi descarcate de pe pagina ei personala dianacoman.com in format csv. Efortul ei este laudabil pentru ca pe pagina bacalaureat.edu.ro datele sint ‘protejate’ de Siveco, nu stiu de ce.
Ar fi destule avantaje ale deschiderii acestor date : am putea face multe analize ale acestora, pe linga informatiile foarte sumare pe care le ofera onor ministerul.
Datele afisate pe website-ul oficial lasa mult de dorit din multe puncte de vedere, ma voi referi la unul dintre ele. Este foarte greu sa se faca o analiza comparativa a rezultatelor la un liceu oarecare. De multe ori numele liceului difera de la un an la altul, pur si simplu numele liceului se introduce in fiecare an manual (incredibil dar adevarat, multumim Siveco), poate la un moment dat liceul primeste numele unei personalitati etc. Nu exista nicaieri un cod al liceului care sa ne permita sa facem astfel de legaturi avind datele pe ani diferiti.
Oare am putea cere ministerului sa afiseze rezultatele intr-o forma decenta, care sa permita descarcarea lor pentru alte analize ? Pentru a evita accesarea abuziva ar fi recomandata protejarea acestei facilitati folosind captcha.