Quo Vadis Internet ? sau Pachetul telecom in plenara Parlamentului European
Peste vreo 10 zile (incepind cu sesiunea din 5 Mai, probabil chiar pe aceasta data) Parlamentul European va trebui sa se pronunte (in a doua citire) asupra Pachetului Telecom - o serie de directive care vor modifica (in unele locuri substantial) actualul cadru de reglementare al comunicatiilor.
Lasind la o parte aspectele tehnice discutate (de ex. daca sa existe o autoritate de reglementare europeana sau tehnologiile acceptate in banda de 900 de Mhz - cred ca daca as scrie de astea as avea doar 2 cititori ;) ) va propun 3 teme care pot influenta Internet-ul si serviciile pe Internet dpdv al unui simplu utilizator de Internet.
1. Noi politici privind dreptul de autor (sau pro sau contra Solutiei franceze cu 3 lovituri) Parlamentul European a sustinut cu tarie prin prima citire, dar si in comitetul ITRE de saptamina asta amendamentul Bono (sau 138, acum redenumit 46)care este importiva politicii franceze a celor 3 lovituri si propune un amendament care ar face imposibila adoptarea unei asemenea legi in oricare din statele UE. Amednamentul impune principiul conform caruia
“nu se poate impune nici o restricție drepturilor și libertăților fundamentale ale utilizatorilor finali, în lipsa unei decizii prealabile din partea autorităților judiciare (s.n.), în special în conformitate cu articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene referitor la libertatea de exprimare și de informare”
Amendamentul a fost votat de ITRE marti si are sanse mari sa fie acceptat de plenara.
2. Neutralitatea Internetului (despre care am scris mai pe larg)
Noutatea din raportul Trautmann votat de ITRE este ca inca exista multe articole care permit operatorilor ce vor oferi acces la Internet sa blocheze anumite aplicatii sau servicii, pe considerente discriminatorii.
3. Obligatia de notificare a pierderii datelor personale. (adica daca s-a spart baza de date cu informatii personale a Romtelecom, va fi obligat sa notifice Autoritatea in domeniu care il va putea obliga sa trimita informari catre toti cei din baza de date).
Desi principiul a fost deja acceptat de ceva timp de toti cei implicati, discutiile sunt axate pe subiectii obligatiei (sa se extinda si asupra bancilor, serviciilor publice, serviciilor pe Internet ?) si a penalizarilor cerute (notificare autoritate? , notificare clienti?, etc.)
Cu privire la celelalte puncte mi-am mai exprimat opiniile, dar la acesta din urma as dori sa fac o precizare subiectiva: Parerea mea este ca aceasta una din putinele sanse pe care le avem pentru a constientiza cit de des se pierd date noastre personale in format digital si a unor sanctiuni serioase si dureroase (in sensul anuntarii publice a esecurilor). O extindere a acestei obligatii pentru banci, servicii online sau institutii publice este unica sansa de a trata in mod mai serios securitatea datelor personale, atunci cind avem de a a face cu ele. Sunt sanse mici ca o asemenea prevedere larga va fi adoptata, in va propun sa reflectam asupra ei in mod cit se poate de serios.
Pentru aceste chestiuni va recomand sa va folositi drepturile de cetateni ai Romaniei si ai UE pentru a va contacta europarlamentarii din Romania. (ca in curind vin si alegerile europarlamentare - macar sa stim de ce sa mergem la vot).
Exista posibilitatea sa fie necesara si o a treia citire in Parlamentul European, daca nu se inteleg cu Consiliul si Comisia.
In fine, nu pot sa sar din ecuatie (desi nu face parte din Pachetul Telecom)noul regulament cu privire la Roaming ce va scadea semnificativ preturile la SMS si Internet mobil cind pleci in alte tari din UE. Regulamentul a fost adoptat ca urmare a Raportului Adinei Valean.
Sunt curios ce o sa se voteze .
Ar fi trist sa se voteze principii de genul celor trei lovituri , avand in vedere ca pana la urma aceasta lege nu a trecut in Franta .