14 comments
Comment from: vali
Comment from: SG
Ca si adaugire:
http://www.wasc.noaa.gov/wrso/security_guide/cellular.htm#Cellular%20Phones
http://www.ft.com/cms/s/0/4239e29e-02f2-11da-84e5-00000e2511c8.html?nclick_check=1
un scurt citat:
“If ordered to do so, mobile telephone operators can also tap any calls, but more significantly they can also remotely install a piece of software on to any handset, without the owner’s knowledge, which will activate the microphone even when its owner is not making a call, giving security services the perfect bugging device.”
Si apropo e un articol din august 2005 !
Nu este in regula! Tehnologia a prins viteza iar legislatia specifica ori e inexistenta ori e haotica. In viitor tehnologia va oferi unelte si mai puternice in domeniul supravegherii online, offline, pe casa, sub masa, in pat … Fara o legislatie adecvata va fi posibil orice.
Sunt de acord cu monitorizarea angajatului la birou (YM, e-mail) insa sub nicio forma cu monitorizarea telefonului mobil personal. Nu stiu, dar cred ca exista legi care nu permit asa ceva!
Comment from: RM
Avem acest tip de abonament de aproape jumatate de an. Este vorba despre abonamentul si telefoanele firmei, nu de abonamentele si telefoanele personale. Cei ce se scandalizeaza cred ca au ceva de ascuns in legatura cu ceea ce fac in timpul serviciului.
Comment from: RM
Se poate vedea doar pozitia pe teren a telefonului, nu se pot asculta convorbirile. Probabil ca celor care comenteaza acest serviciu li se pare scandalos si ca angajatorul poate cere desfasuratorul convorbirilor efectuate de pe telefonul firmei.
Comment from: V
Chiar daca un operator nu ofera serviciul asta, “reteaua” - echipamentele, tot stiu pe unde umbli. Altfel nici nu ar functiona GSM-ul. Cand cineva va suna pe mobil, reteau trebuie sa stie unde esti ca sa stie UNDE sa trimita apelul (la care antena). Reteaua stie unde sunteti prin monitorizarea puterii semnalului primit de la mobil. Asta inseamna ca toate antenele din apropierea dvs “stiu” de telefonul dvs. Pornind de la pozitia exacta a antenelor si puterea receptionata de fiecare antena de la aparatul dvs se poate calcula unde va aflati. La oras precizia e mai mare pentru ca antenele sunt mai dese. Ceea ce fac ei acuma este sa ofere aceste informatii contra cost pentru ce-i interesati. Asta e partea tehnica. Ramane deschisa discutia cu urmarirea angajatului dupa orele de program.
Comment from: vali
@SG: acolo zice clar, daca te ajuta operatorul, evident ca in cazul asta ma duc frumos la sediul lor si le zic frumos sa-mi dea acces la convorbire fara sa stau afara :-), totusi putem sa speram ca nu toti operatorii sunt AT&T - vezi aici: http://www.forbes.com/2008/02/21/cellular-spying-decryption-tech-security-cx_ag_0221cellular.html?feed=rss_popstories numai ca uita-te la ce pret vor sa vanda respectivii device-ul.
Ok! Daca este vorba de telefonul firmei in timpul serviciului!
RM: Nu sunt angajat! Chiar daca am o firma (din 97) nu sunt de acord cu nici o forma de incalcare a intimitatii personale!
Monitorizarea trebui sa aiba niste limite!
Daca un reprezentant Orange ar face un comentariu ca cel de mai sus nu si-ar atrage prea multi clienti!
Comment from: francesca spoaller
o solutie simpla pentru neinvadarea intimitatii ar fi ca angajatul, cand pleaca de la serviciu, sa lase telefonul la firma. ce nevoie are de el in timpul liber? normal este ca fiecare persoana sa aiba si un abonament privat, nu sa foloseasca si in interes privat telefonul de serviciu. uite la cei din sri sai mai: tot timpul trebuie sa lase un tel unde sa poata fi contactati. nu le da ministerul telefoane ca sa-i poata contacta. asa mi se pare civilizat. iar la cum se pierde timpul in romania, normal ca pe majoritatea angajatilor ii deranjeaza acest subiect.
Umarirea angajatilor este o dovada a incompetentei angajatorului de a-si selecta oamenii,
Nu poti urmari oamenii decit prin rezultatu;l muncii lor. Poti avea un om care pare idiot dar in realitate este deosebit de capabil dar nu se incadreaza in tipare.
Poate munci o ora sa spunem cit altii in 20 de ani .Este exemplul persoanelor liber profesioniste,cele in rindul carora sunt cei mai multi indivizi de geniu .Totul depinde de fler si profesionalism
francesca spoaller, cine iti garanteaza ca nu iti va spiona si telefonul personal ? Cu bani se poate orice, draga mea. Din pacate e posibil si ascultatul convorbirilor, nu numai lista de apeluri. Din pacate sunt posibile multe si vor fi posibile si mai multe. Orice operator GSM sau CDMA sau mai noile tehnologii care vin acum din urma vor putea face asta. Jules Verne a prezis multe din minunile tehnicii moderne; din pacate si Orwell.
Comment from: Andy
Stiu ca e putin off topic, dar in afara moralitatii indoielnice a acestei monitorizari, mi se pare ca atentia conducerii unei companii care face asa ceva se indreapta cumva,pe fondul “trasului cu urechea", catre actele negative ale angajatilor, cand stim cu totii ca productivitatea nu poate fi stimulata prin aceasta metoda. As intelege, sa zicem, ca o companie care se ocupa strict cu cercetarea, sau una care dispune de acest departament, sa spuna angajatilor ca sunt sub supraveghere, unde un sistem de monitorizare gsm ar fie tinut in standby.Ar fi vorba de securitate.
O sa radeti, dar deja am inceput sa achizitionez toate cele necesare traiului in munti. Nu astept cipul implantat.
Comment from: Adrian
@cati: sunt 100% de acord cu tine. Mi se pare ca angajatorul apeleaza la metode din astea mai “neortodoxe” doar pentru ca nu e in stare sa aprecieze corect activitatea fiecarui angajat.
Comment from: rodica
dar ce spuneti de monitorizarea hotnews, care a inceput de curand ? dar de penetrarea casutelor de e-mail a celor care posteaza la hotnews ? este posibila ?
o nota in legatura cu ultimul comentariu: inca nu exista scanere pentru semnal GSM care pe langa faptul ca e digital mai e si criptat. abia recent(acum vreo 2 saptamani) s-au descoperit niste probleme ale standardului de criptare care ar face posibile niste scanere de dimensiuni mai mici(oricum este nevoie de o putere foarte mare de procesare). cat partea cu scosul acumulatorului ce sa zic, paranoia este la ea acasa.
cat despre urmaritul telefoanelor, pana si Google pune la dispozitie gratis un soft care permite urmarirea pozitiei pe harta fara GPS, deci e clar ca operatorii care au access la mult mai multe date fac de mult acest lucru
my $0.02