Recomandarile de la Amsterdam - Libertatea Media si Internet-ul

 

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa
Reprezentantul privind Libertatea Media

14 Iunie 2003

 

Cu convingerea ca, indiferent de mijloacele folosite pentru ca munca jurnalistilor sa ajunga la public – fie TV, radio, ziare sau Internet –, valoarea constitutionala de baza a libertatii media nu trebuie pusa la indoiala;

Reafirmand ca acest principiu, care este mai vechi decat majoritatea mijloacelor de comunicare de azi, este unul la care s-au angajat toate societatile europene moderne;

Alarmati de faptul ca se impune cenzura asupra Internetului si ca apar noi masuri de impiedicare a fluxului liber de informatii;

Reafirmand principiile exprimate in Declaratia Comuna a OSCE, ONU si OAS de la Londra din 20 Noiembrie 2001;

Luand nota de Declaratia Consiliului Europei privind libertatea de comunicare pe Internet din 28 Mai 2003;

Reprezentantul OSCE pentru Liberatea Media a invitat reprezentanti din domeniul academic media, ONG-uri specializate in domeni, din Europa si SUA, din partea Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, si OSCE pentru a participa la conferinta pentru “Libertatea Media si Internetui” tinuta in perioada 13 -14 Iunie 2003 la Amsterdam, Olanda.

In timpul conferintei s-au facut urmatoarele recomandari propuse de catre Reprezentantul OSCE pentru Libertatea media:

 

Acces

  • Internetul asigura un numar de diverse servicii. Unele dintre ele sunt inca in faza de dezvoltare. Acestea sunt folosite ca instrumente, adesea indispensabile, pentru cetateni ca si pentru jurnalisti, si sunt deci importante pentru un mediu liber al media. Tehnologia in sine nu trebuie considerata responsabila de o utilizare nepotrivita a sa. Inovatia nu trebuie impiedicata.
  • Accesul la retelele digitale si Internet trebuie promovat. Trebuie eliminate barierele de la toate nivelele, fie ele tehnice, structurale sau educationale.
  •  Intr-o masura considerabila ritmul rapid al inovatiei al retelelor digitale se datoreaza faptului ca majoritatea softului de baza si a codului este in domeniu public, liber pentru a fi utilizat si imbunatatit de catre oricine. Aceasta infrastructura gratuita este unul dintre elementele cheie ale libertatii de expresie pe Internet. Accesul la domeniul public este important atat pentru inovatia tehnica, cat si pentru cea culturala si nu trebuie pusa in pericol prin adoptarea de noi prevederi legate de legea brevetelor de inventie si a drepturilor de autor.


Libertatea de exprimare

  • Avantajele unei retele vaste de resurse online si libera circulatie a informatiilor valoreaza mai mult decat pericolul de utilizare incorecta a Internetului. Dar exploatarea ilegala a Internetului nu poate fi tolerata. Continutul ilegal trebuie judecat in tara de origine, dar toate activitatile legislative si de aplicare a legii trebuie sa se refere clar numai la continutul ilegal si nu la infrastructura in sine a Internetului.
  • Urmarirea globala a continutului infractional, cum ar fi pornografia infantila, trebuie asigurata si legile existente trebuie respectate si pe Internet. Totusi, principiul de baza al libertatii de exprimare nu trebuie ingradit si nu e necesara o noua legislatie.
  • Intr-o societate moderna democratica cetatenii ar trebui sa fie cei care sa decida cu privire la ceea ce doresc sa acceseze pe Internet. Dreptul de a disemina si primi informatii este un drept de baza al omului. Orice mecanism de filtrare si blocare a continutului nu este acceptabil.
  • Orice mijloc de cenzura care este inacceptabil in ‘media clasica’ nu trebuie folosit pentru mediul online. Nu trebuie create noi forme de cenzura.

 

Educatia

  • Cunostintele legate de computer si Internet trebuie incurajate pentru a mari intelegerea din punct de vedere tehnic al importantei softului si a codului. Acest lucru e necesar pentru a pastra deschisa o fereastra de oportunitate pentru a defini viitorul rol al Internetului si locul sau in societatea civila.
  • Cunostintele legate de Internet trebuie sa fie un scop principal educational in scoli, de asemenea ar trebui sa se tina cursuri de pregatire si pentru adulti. Ar trebui introdusa si o pregatire speciala pentru jurnalisti pentru a facilita capacitatea lor de a avea de a face cu un continut online si pentru a sigura un nivel ridicat de profesionalism in jurnalistica

 

Jurnalismul Profesional

  • Din ce in ce mai multe persoane isi pot impartasi parerile cu o audienta in crestere prin intermediul Internetului fara a apela la „media clasica”. Trebuie respectat dreptul de intimitate a comunicarii dintre indivizi. Infrastructura Internetului este folosita pentru multe scopuri diferite si toate organismele de reglementare trebuie sa realizeaze acest lucru.
  • Jurnalismul se schimba in era digitala si se dezvolta noi forme de media care merita aceiasi protectie ca si „media clasice”. 
  • Ar trebui incurajate valorile traditionale si larg acceptate ale jurnalismului profesional, recunoscind responsabilitatea jurnalistilor, astfel incat sa se garanteze media libera si reponsabila intr-o era digitala.