19 comments
Comment from: hello
Ma bucur ca in sfarsit vad ca sa deschid astfel de dezbateri si in Romania. Felicitari, legi-internet! Tinteti-o tot asa, 4chan va sustine.
Comment from: milud
Orice incercare de acest fel este sortita esecului. ISP-ul nu are alte mijloace decit avem fiecare pe computerul propriu, ma refer la categorii de mijloace nu si la tehnologii de implementare. In esenta este vorba de filtre care pot si ele atita cit poate cel ce le-a creeat.
Problema filtrarii continutului nu tine cont de limitele inteligentei artificiale: o entitate alta dcit umana nu intelege conceptele umane decit daca are o experienta umana. La asta se mai adauga si diferentele culturale si sociale intre diferite grupuri umane, ceea ce complica problema. Dezideratul traducerii interculturale are aceeasi problema iar filtrarea imaginilor duce problema la limitele tehnologiei.
Eu le doresc succes europarlamentarilor, daca vreunul dintre ei ne si explica cum sa facem acea limitare ca sa fie eficienta atunci eu sint de acord sa primeasca Premiul Nobel.
Dar ma tem ca in afara de ascunderea gunoiului sub pres avem de-a face si cu o incercare de taxare suplimentara a IPS-istilor prin amenzi si sanctiuni. De care nu vor sscapa usor data fiind complexitatea problemei, asa ca va fi o sursa sigura de venituri la stat si va creste pretul de furnizare. Poate micsorarea drastica a accesului este obiectivul ascuns ? In definitiv, sint tot politicieni si europarlamentarii de orice natie …
Mai știu eu un tip de la o fundație înființată în scopul salvării copiilor ce vroia să inițieze o lege prin care orice client al unui internet caffee să fie legitimat iar dacă are sub 14 ani să-i fie interzis accesul la internet. Scopul invocat al acestei cenzuri era prevenirea expunerii minorilor la conținut perturbator (sexual). Bineînțeles că pe agenda tipului se afla și filtrarea acestor siteuri prin intermediul ISP-urilor.
Faptul că și parlamentarii europeni iau în dezbatere un astfel de proiect îmi confirmă o bănuială mai veche: oamenii politici din toate țările nu se diferențiază major față de cei din România.
Comment from: fifi
Prietene, cred ca ai vrut sa spui ca te-ai BURZULUIT, nu ca te-ai BRUFTULUIT (in nici un caz, BRUSTULUIT)…
In rest, cred ca articolul e interesant pentru cei care se pricep. Pe mine ma lasa rece… Eu am intrat sa iti las acest mesaj, pentru ca te-am gasit pe hotnews si nu ii inteleg pe cei de acolo cum pot publica astfel de greseli.
Comment from: bogdan
Ai dreptate, fifi - am corectat.
Comment from: adrian
Foarte bine explicat problema. Domnii de la comisie se pare ca fie au lipsuri mare in ceea ce priveste informatia/documentatia fie nu prea le functioneaza neuronul. Cine anume (persoana/e) a venit cu aceasta initiativa?
Comment from: Marius Delaepicentru
La intrarea în locurile periculoase, obligatorie e doar avertizarea. Nu poţi interzice intrarea cuiva în junglă doar pentru că e periculoasă.
Acum cred că sunteţi de acord că trebuie să ne clamăm cu voce tare dreptul la liberă circulaţie, întîi în lumea reală. Dacă nu o facem, mentalitatea miliţienească a legitorului ne va paraliza şi în lumea virtuală. Desigur, cu cele mai bune intenţii: pentru siguranţa noastră.
Comment from: Claudiu
Nu am scris niciodata unui parlamentar european si spre rusinea mea nici nu prea stiu cum functioneaza sistemul.
Ar trebui sa le scriu fiecarui in parte sau doar parlamentarului european ce are ca sfera de interes zona de tehnologii si internet. Banuiesc caci totusi fiecare din ei vor vota asa ca poate as face bine sa le scriu fiecaruia in parte.
Am citit si pe publicatiile britanice despre acest subiect si cred ca e gresita metoda aleasa de catre ei. Stiu ca s-a propus ceva similar in Australia si lucrurile nu au mers foarte bine acolo.
Comment from: Marius Delaepicentru
@Claudiu
Puteţi începe cu cei de mai jos:
http://english.rickfalkvinge.se/
http://www.monicamacovei.eu/ro/radacina/contact
Comment from: bogdan
@Adrian - Initiativa este a Comisarului Cecilia Malmström Member of the European Commission responsible for Home Affairs (vezi si pe pagina Comisiei)
@Claudiu - am dat in text un link direct care te duce la descrierea parlamentarilor europeni si datele lor de contact (inclusiv email). Cum nu exista doar un parlamentar care conteaza, este ideal sa le scriii tuturor sau celor mai multi. Cum insa intai se discuta in comitetul LIBE poate are rost sa le scrii la inceput doar celor de acolo.
Comment from: romania inedit
E bine ca este cineva care semnaleaza aceste probleme si ne ajuta sa intelegem care sunt implicatiile acestor masuri .
Am fost in mai multe tari din Asia. La ei blocajul site-urilor este folosit la scara larga. Sper sa nu ajungem in aceasta situatie.
Da , sunt de acord cu dvs .Ba mai mult .Atunci cand o astfel de poza este pus pe internet , fapta este consumata nu :deci copilul a fost abuzat .Cu ajutorul prezentei imaginii pe internet nu e mai usor sa localizezi pedofilul ? Nu ar fii mai usor sa identice cine este copilul ? Nu ar fii o excelenta momeale pt a gasii pedofilii?
Eu nu stiu raspunsul , fiindca nu ma pricep la functionarea internetului !
Povestea are si o denumire oficiala: Neutralitatea Internet-ului.
Cei care au firme mai au inca timp (azi si maine) sa scrie parerea lor Comisiei Europene, in sondajul pe care aceasta l-a initiat (prin d-na Neelie Kroes)
Iată ce spune Sir Tim-Berners Lee despre povestea asta:
http://www.youtube.com/watch?v=Jev2Um-4_TQ
Răzvan
Comment from: bogdan
Nu este neutralitatea Internetului - acolo se refera la blocarea
aplicatiilor sau serviciilor in mod discriminatoriu (am mai explicat mai demult)
Aici se vorbeste de o decizia de blocare a unor site-uri ANUME printr-o obligatie legala prin ISP. (nu decizia ISP)
Asta e cenzura.
Comment from: ION I
linkuri utile:
http://www.euroispa.org/files/1010_dns_blocking.pdf
Concluzia mea:
blocarea este eficienta si pana la rezolvarea la sursa a problemei reprezinta cea mai potrivita masura de a proteja utilizatorii
(a se vedea si primul link, dezbatere a EUROISPA despre DNS Blocking ca mod de protejare)
Comment from: bogdan
Eu zic sa mai citesti inca o data prima prezentare care concluzioneaza exact contrariul “DNS blocking cannot be recommended to policy makers as a productive area for new law”
si
“DNS Blocking Has low levels of efficacy”
deci ??
O asemenea filtrare este foarte greu de implementat iar ISP-urile din Romania clar nu doresc asa ceva. Cine ar mai da bani pe banda mare de net daca nu ai ce sa faci cu ea (torrent and stuff)
Dar saracii din Corea de Nord ce sa zica.