5 comments
Comment from: Marius Delaepicentru
Vă mulţumesc pentru semnalare. Cu permisiunea dv., îl ajut pe dl. Ciocan să-şi clarifice terminologia.
Indisponibilizare-confiscare
Maşinăria de prelevare a sunetelor şi/sau a imaginilor este proprietatea cuiva. De regulă, a operatorului reţinut (Operatorul).
Dar mai întîi o precizare asupra dreptului persoanei de a deţine ceva în posesie/proprietate. Cum Constituţia prevede expres că proprietatea se prezumă a fi dobîndită licit, poliţistul nu are niciun motiv să ceară documente de provenienţă pentru aparatul cu pricina. Din acest punct de vedere, agăţarea Operatorului este neconstituţională, atîta timp cît operatorul nu este pe vreo listă de suspecţi.
Acestea fiind zise, să facem disjuncţia indisponibilizare - confiscare:
-Indisponibilizarea se justifică pe temei contravenţional.
-Confiscarea, pe temei penal.
Cum o facem practic? Păi, e simplu. Întîi şi întîi, poliţistul trebuie să se asigure, prin metode nedistructive, de inocuitatea balistică (aparatul foto nu are glonţ pe ţeavă, şi nu conţine napalm). Pentru asta, verifică şi ca alimentarea electrică să fie întreruptă fizic sau logic, conform manualului aparatului, apoi detaşează sursa de alimentare. Aşadar, aparatul se sigilează fără vreo alterare prealabilă a configuraţiei sale mecanice, fizice şi/sau chimice (după caz) cu excepţia poziţiei sursei de alimentare.
În cazul indisponibilizării, pachetul sigilat se înapoiază Operatorului. Operatorul nu mai are în mînă un aparat, ci o pungă sau o cutie sigilată, ce conţine aparatul său. Ruperea sigiliului se sancţionează penal.
La procedura penală însă, după procedura de inactivare descrisă mai sus, aparatul se sigilează pe loc şi rămîne în posesia Organelor, deoarece el este izvor de probare a faptei penale.
Întrebare: este în interesul poliţistului să altereze conţinutul sau configuraţia aparatului? NU.
Alterarea conţinutului/configuraţiei aparatului se numeşte tulburare de proprietate şi constituie totodată şi dovada că poliţistul a avut ceva de ascuns.
Aşadar, orice alterare adusă aparatului scade dramatic cel puţin prestigiul profesiei, şi bonitatea morală a poliţistului. Ca să nu mai zic de implicaţiile penale (distrugere, alterare de probe).
Acuma, actele doveditoare eliberate de Organ trebuie să ţină seama de cine a deţinut aparatul pe durata cercetării. Dacă aparatul a rămas (sigilat, sau nu) în posesia Organului, atunci, la eliberarea Operatorului, motivaţia reţinerii trebuie să conţină referinţa la cel puţin o normă penală. Dacă nu o conţine, Organul are o problemă.
Comment from: Marius Delaepicentru
Se cuvine o mică discuţie asupra felului în care se sigilează proprietatea cetăţeanului. În cercetarea contravenţională, sigiliul este o măsură de stabilire a încrederii obiective, bilaterale. De aceea, cînd se pune problema aşa, operaţia are loc între două instituţii: una administrativă şi una civilă: cetăţeanul. Dacă nu i se recunoaşte cetăţeanului dreptul de a-şi aplica propriul sigiliu (parafă sau semnătură petrecută) sigilarea nu mai reprezintă un raport interinstituţional, ci un raport ordinar de putere, în care nu e greu să vedem că victima ar fi cetăţeanul. Aşadar, sigilarea trebuie să fie dublă. Desigur, dacă cercetarea intră între timp în registrul penal, atunci, sigiliul cetăţeanului devine nul de drept, însă nu tacit, ci cu înştiinţarea cetăţeanului de către Organ. Altminteri, Organul poate fi acuzat de fals intelectual.
Comment from: Rromania tiganeasca
Voi trepanatii astia portocalii sunteti inrcedibili!
Adica ce, politia in Romania are prea multe drepturi si trebuie sa le mai reducem?!?
In conditiile in care mafiotul blaga ii da afara ca sa faca loc badigarjilor ginericului, in conditiile in care toti cocalarii si mafiotii li se caca in cap fara sa pateasca nimic, voua vi se pare ca au prea multe drepturi!?!
In loc sa cereti sa li se mareasca drepturile o data cu indatoririle si salariile, voi va mirositi reciproc basinile portocalii de neo-cons de Dimbovita!
Comment from: bogdan
Intotdeauna apreciez comentariile pline de argumente bine expuse si lipsite de clisee bombastice si absurde - cum este cel de mai sus.
Dovada ca o culoare este stabilita de cuvinte :-)
Comment from: eRadical
Au trecut aproape 9 ani de la acest articol.
Ar fi interesant de văzut cum stau lucrurile acum… mai ale după GDPR!
Merci!