9 comments
Comment from: Mihai Jalobeanu
Comment from: Radu
Am observat acest trend de ceva vreme (ani buni) si nu cred ca se va inversa pentru ca avansul tehnologic va face tot mai facila monitorizarea “subiectilor".
Comment from: Adrian Munteanu
Bogdan,
Un domeniu lăsat descoperit, dar cu influenţă majoră asupra vieţii private este componenta SCADA/"smart grid". Nu peste mult timp, furnizorii de electricitate/gaze îşi vor schimba contoarele actuale cu cele care transmit online consumul (unii au început deja). Mare lucru? Pentru ei nu, pentru noi da: va fi foarte uşor să faci profilul consumatorilor pe baza consumului de curent electric (profiling). Din punct de vedere legal, subiectul acesta nu este acoperit deloc în România. (în opinia mea Legea 677 este foarte slabă….)
Comment from: bogdan
@Mihai Jalobeanu - Multumesc pentru aprecieri. Cred ca o sa trebuiasca sa scriu si cu diacritice pe blog, in cele din urma. Cind m-am apucat eu de scris pe net - prin 2002 era total nestandardizat sistemul si ce scriam aparea ciudat in browsere.
Altfel, scriu si mai “academic” - in reviste de drept :-) (evident, inclusiv cu diacritice)
@Radu. Tehnic, da. Juridic… inca se mai discuta ce depaseste nivelul de drepturile omului.
@Adrian - sa stii ca este cam aceiasi in toate tarile. Diferenta sta in nivelul de actiune si finantare a autoritatilor. Exista deja un aviz al grupului de lucru Art. 29 si mai multe autoritati si-au pus problema si au inceput sa discute cu furnizorii de energice care, apropo, sunt obligati sa implementeze sistemele de smart metering (contoare inteligente) in citiva ani in toata UE.
Concluzia este cam aceiasi - depinde de noi.
Comment from: Adrian Munteanu
Mulţumesc.
Am cunoştinţă de acest aviz. Mi se pare însă prea puţin în comparaţie cu ce se poate poate face. Nu peste mult timp “Internet of everything” nu va mai fi doar o poveste din filmele SF….Iar “viaţa privată” e posbil să rămînă doar o poveste …de pe vremea noastră :)
Comment from: bogdan
@Adrian - articolul 29 nu poate face mai mult dpdv statutar.
In schimb la nivelul statelor membre se poate. Am vazut o prezentare extrem de interesanta a unui avocat din Austria exact pe subiectul asta acum 2 luni si am ramas suprins nivelul de detaliu la care au ajuns in reglementare sau auto-reglementare. (un articol mai vechi al lui pe aceiasi tema)
Ref la IoT si RFID, problemele sunt mult mai complexe si mai delicate.
Dar ai auzit in .ro sa se discute despre privacy&IoT? sau macar despre smart metering&privacy? Ce glume bune…
Cred ca pe subiectul datelor personale, avem mare noroc ca suntem in UE si avem niste presiuni. Altfel am fi fost sub 0.
Comment from: Adrian Munteanu
Bogdan,
Înţeleg că la nivel de reglementare comunitară lucrurile sînt abia la început. Sînt de acord şi că dacă nu am fi fost în UE nu aveam nici ceea ce avem acum (la noi legiuitorul se “stresează” cu aplicarea mărcii temporale pe factura electronică încălcînd astfel directiva europeana!!!).
Ceea ce mă duce cu gîndul la scenarii mai mult sau mai puţin apocaliptice este lipsa de înţelegere a sensului spre care a evoluat securitatea informaţiilor: big data-user profiling/agregarea datelor şi procese industriale. “Information at your fingertip” :).
Comment from: Electronice
Foarte bun articolul ! Echipa de la magazinul online http://www.fancumparaturi.ro/ te sustine si iti va sustine blog-ul intotdeauna ! Iti multumim !
Comment from: dana
Buna Bogdan,
Long time no …speak. Ai ramas pe baricade. Un lucru asupra caruia nu se prea insista (si ANSPDCP evita sa puna acent pe) este prelucrarea datelor personale de catre autoritatile publice. Aspect esential, avand in vedere neincrederea cronica(si intemeiata)a romanului in autoritatile publice. Cine indrazneste sa o intrebe pe tanti de la ghiseu de ce are nevoie si de documentul acela, si de altul…Care le sunt rutinele pentru stergerea sau arhivarea informatiilor primite, utilizarea doar pentru un scop concret, consimtamant explicit, dreptul la informatii?Cum ramane cu principiile esentiale si drepturile consacrate de 95/46/C si legea 677/2001?
Uff… cetateanul impotriva marelui brontozaur administrativ birocratic…
Cand a facut ANSPDCP ultimul control/inspectie la Registrul populatiei si ce informatii detin autoritatile fiscale despre Ionica si Petrica…
Sunt eu prea idealista sau am inspirat prea mult aer norvegian? :)
Ca și celelalte texte de pe acest blog pe care-l urmăresc, e un text bine țintit, succint, care lămurește lucrurile și pentru studenții mei :-) Doar că, mă simt mai mereu nevoit să-l editez conform limbii române pe care o pretind studenților, adică cu diacritice (Romanian Standard) și alte câteva mărunțișuri. Beneficiind desigur ce licențierea permisivă adoptată și susținută așa de bine de Autor. Felicitări, Bogdan și poate - poate o să accepți să scrii mai “academic” :-)