15 comments
Comment from: Liviu Taloi Visitor
Cum comentezi Art 5, i) “includerea sau neincluderea în pret a cheltuielilor de livrare, precum si valoarea acestora, dacă este cazul” - trebuie sau nu sa punem pe pagina de produs costurile de livrare??
Comment from: bogdan Member
Da, eu zic ca trebuie introduse pe pagina de produs aceasta informatie.
Pe de alta parte costul de livrare poate sa fluctueze destul de mult in functie de multe criterii (kg, locatie, pret total, etc.) si atunci e logic sa existe doar o nota (de ex. plus cheltuielile de livrare) cu un link catre zona in care poti afla aceste informatii.
Eu am avut o experienta foarte neplacuta cu un furnizor care mi-a interzis sa pun pretul pe site la produsele care le revand de la ei, si chiar mau amenintat ca imi reziliaza contractul si ca ma da in judecata ca eu am indraznit sa fac public acel pret, pretul nu era de dumping, continea un ados intre 20 si 45% imi spunea el ca clientul trebuie sa stie pretul doar cand suna sau dupa ce realizeaza comanda.
Si ca a primit reclamatii de la alti clienti care nu puteau pune astfel ce adaos doreau ei.
Ce credeti ca ar trebui sa fac?
Comment from: bogdan Member
Catalin, bine ca te lasa sa pui numele produselor. :-) Sau poate trebuia ca un client sa comanda un produs care nu stie ce face… (?!?)
Faci ce doresti… Dar daca nu ai pretul pe site, e imposibil sa ai un contract valid cu orice client, pentru ca il lipseste unul din elementele obligatorii.
Comment from: Crystian Matei Visitor
Pretul de livrare poate fi calculat pe baza algoritmilor furnizati de posta romana sau de catre curieri.
E normal sa nu poti cantari toate produsele, dar se poate lua in calcul o greutate aproximativa care chiar daca este gresita se regleaza la mai multe pachete.
Comment from: francesca Visitor
interesant este cand te duci la o agentie de turism: pe site ai un pret, la care, spun ei, se adauga: taxe de aeroport, taxa de statiune etc, o groaza de taxe nementionate pe siteul lor, si fara link, ca sa le afli usor. iar la sfarsit, creste pretul vacantei cu 50%. si sa nu te simti pacalit?! (n-am patit-o eu, dar stiu cazuri). este neseriozitate sau o tehnica de vanzare ?! pretul de pe site ar trebui sa fie cu titlu de contract, nu?
Comment from: francesca Visitor
vrem cont si pe facebook, ca sa putem da share unor articole…:D
Comment from: bedexe Visitor
“problemele practice ale magazinelor online, este [..] posibilitatea unei erori de preţ este mult mai mare decât în cazul comerţului clasic “
Gresita abordare - d-asta folosim calculatoare .. ca sa marim numarul de erori ?
Pretul afisat trebuie sa fie pretul de tranzactie, chiar daca unii isi pun scuza pe sit: pretul poate fi eronat. Pai atunci ce intelegere/contract mai facem??
Mi se pare normal sa:
1. Vinzi la pretul afisat. Exceptand potentiale erori umane care fac pretul mult diferit de cel corect.
2. Ai o modalitate de a afisa pretul transportului. In magazinul meu, asta se poate face din cosul de cumparaturi pentru ca tine cont de greutatea tuturor produselor.
3. Inainte de validarea finala a comenzii, clientului sa-i fie foarte clar cat are de platit in total. Recomandat este si defalcarea pe categorii gen: taxe, transport, etc.
@Catalin: sper ca ai glumit. Cum adica sa vada pretul dupa ce a dat comanda?! Ai avut vreodata o singura comanda pentru asa ceva? Eu ma indoiesc, mai ales daca sunt produse.
Pot sa inteleg la servicii, gen executie de site-uri web, sau design, sau traduceri autorizate. Acolo nu poti pune pretul pentru ca poate varia f mult in functie de ce vrea clientul, dar la produse mi se pare exclus.
Comment from: bogdan Member
@francesca - daca comanda se face online, da pretul de pe site se poate considera ca face parte din contract. Daca comanda nu se face online e mai discutabil…
Btw, Sorry - nu folosesc Facebook - citeste sectiunea de Viata Privata sa intelegi de ce :-)
@bedexe - oh, da - chiar de aia folosim calculatoare - sa importam automat 10 000 de preturi in 5 secunde. Am explicat ce inseamna pret eronat si in ce conditii este magazinul de vina.
@VH - corect punctul C - posibilitatea de a revedea pretul total inainte de a plasa comanda.
Legea, cel putin asta romaneasca, este foarte interpretabila, si acelasi paragraf de lege poate da dreptate si magazinului, si clientului. Depinde de unde privesti. Dar, de aici pana la a obliga magazinul sa iti vanda un laptop la 100 de lei, pentru ca asa era pe site e cale lunga si este o mare tampenie… Trebuie sa fii cel putin retard ca sa crezi ca ala e pretul corect. Dar nici mort nu ai suna la magazin sa verifici pretul… A, daca e un mare banner, pe care scrie: “laptop la 100 lei - comanda acum", etc.. da, ok, este o promotie, lichidare stoc, merge… Altfel, imi cam pare ca stimabilul client isi da seama ca e o greseala, dar totusi comanda produsul si are si pretentie sa ii fie livrat… ceva de genul: “i-am prins pe picior gresit pe fraieri, sa imi livreze la pretul asta!” - cum zicea ala din problema recenta cu cel.ro: “am comandat mai multe, si pentru prieteni” - sa jure ala pe biblie ca nu si-a dat seama ca e un pret gresit - si totusi a vrut sa dea comanda si sa faca scandal! I-as da cartonas rosu pentru simulare!
Din greseala cel care se ocupa de site, mi-a pus un produs cu 0 LEI un client la comandat si a inregistrat toate convorbirile online.Ma ameninta ca o sa se duca la OPC daca nu-i livrez produsul.
Comment from: oana negrea Visitor
Ma intereseaza cum s-a solutionat cauza. Am o situatie asemanatoare.
Comment from: bogdan Member
Poate sa mearga.
E o prostie ce cere.
Comment from: vaperz Visitor
In Romania nu prea sunt inselatorii online, cel putin nu ca in restul tarilor din Uniunea Europeana. Hackerii romani isi fac treburile in SUA :)