Ghid de utilizare a resurselor juridice romanesti de pe Internet

Bogdan Manolea 

Ultima actualizare 27 I 2002


Hyperlex - Ambra.ro 

Ofera accesul online la baza lor legislativa printr-un abonament lunar invaloare de 200 000 de lei pentru acces nelimitat la continutul actelorlegislative. Cautarile actelor din baza de date se pot face in mod gratuit,numai vizualizarea actelor necesitind un username si o parola.
Pentru a va face un cont trebuie comunicate datele de facturare, precum si un nume de cont si o parola de
acces care sa  fie convenabile ( parola sa fie din cel putin 8caractere). Activarea contului se va face odata cu intrarea sumei respective incontul lor.

Pagina de cautare se imparte in 3 cadrane : 

A . cadranul din stinga sus unde este formularul de cautare undeurmatoarele criterii  sunt disponibile : 

 • numar act

 • tip act

 • anul si luna emiterii sau publicarii

 • emitent

 • tematica

 • termeni continuti

 • numarul Monitorului

B.  cadranul din dreapta sus unde sunt citeva instructiunide folosire . 

C. Cadranul de jos unde apar rezultatele cautarii

Iata si cele mai importante instructiuni de cautare :

POSIBILITATIDE CAUTARE (INTEROGARE, REGASIRE)

Puteti efectua cautari de documente dupa criterii multiplefolosind panoul de cautare rapida din stinga ecranului. Numarulsi/sau anul emiterii actului se completeaza in casutele corespunzatoare. Pentrua selecta emitentul respectiv tipul de act se face click de mouse pe casutarespectiva (care este implicit pe pozitia toate) apoi se alege dinlista oferita. Dupa introducerea criteriilor dorite, apasati butonul"Cautare". Butonul "Anulare" sterge toate cimpurile deselectie.

Cautarea poate fi limitata la un domeniu restrins folosindcuvinte cheie care trebuie introduse in cimpul "Continind termenii".Interogarea poate contine un cuvint, o fraza sau o lista de cuvinte. Putetirafina cautarile folosind expresii speciale, astfel:

 • Asterixul * poate inlocui orice combinatie de litere, astfel incit puteti cauta cuvinte cu radacina comuna. De exemplu, judecat* va gasi si judecator, judecatorie, judecata etc.

 • Bara verticala | sau sintagma OR plasata intre doi termeni permite cautarea de documente care contin unul sau altul dintre cei doi termeni. Ex: Civil OR penal va gasi atit actele civile cit si cele penale

 • Simbolul AND (&) intre doi termeni duce la cautarea de documente ce contin ambii termeni. Acesta este comportamentul implicit in cazul in care nu se foloseste alt modificator.

 • Utilizati tilda ~ sau NEAR in loc de AND pentru a cauta cuvinte care sint dispuse in aceeasi zona in document.

 • Folositi expresia AND NOT sau &! pentru a exclude termani din cautare.Ex: Civil &! penal va gasi doar actele cu caracter civil

 • Nu folositi diacritice in interogare.

In fereastra cu rezultatele interogarii definite de dumneavoastra, vetiregasi maxim 1000 de rezultate. Daca, vi se vor raporta peste 1000 de rezultatea interogarii, va sfatuim sa va rafinati criteriile de cautare, in asa fel incitsa puteti mai usor naviga intre rezultate.

EXPLICATIILEELEMENTELOR DUPA CARE SE POATE FACE INTEROGAREA

  a)  In urma selectiilor multiple, este posibil canici un act sa nu satisfaca criteriile de cautare pe care le-ati setat,aplicatia returnind ca a gasit ... 0 acte. De aceea, nu  trebuie sa tragetiprematur concluzia ca actul nu exista, ci trebuie renuntat la cel putin unul dinfiltrele de cautare.

b) Daca in urma unei interogari in fereastra cu rezultate vis-au returnat un numar de acte de ordinul sutelor, este contraproductivabaleierea acestora. De aceea, va sfatuim sa mai includeti cel putin inca unfiltru de cautare, fapt ce va rafina cautarea si va va returna un numar mai micde rezultate.

INFORMATIIPRIVIND AUTENTIFICAREA

 • Cind veti solicita vizualizarea textului unui act legislativ, vi se sa cere sa introduceti un nume de utilizator si o parola. Daca nu dispuneti de acestea,  trimiteti un E-Mail la adresa mihai@ambra.ro, prin care solicitati demararea formalitatilor de inregistrare ca utilizator al tuturor facilitatilor puse la dispozitie de aplicatia HYPERLEX.

 • IMPORTANT!!! Utilizarea aplicatiei autentificate in acelasi timp, cu acelasi cont si de la doua sau mai multe sisteme de calcul (adresse IP) diferite, duce la blocarea respectivului contului de acces la legislatie.

 • Daca au fost introduse corect, contul si parola utilizatorului vor fi solicitate numai la prima incercare de vizualizare.

INFORMATIIPRIVITOARE LA SETAREA BROWSERULUI

    Pentru a se putea utiliza toate facilitatileaplicatiei, este necesar ca browser-ul instalat pe sistemul dumneavoastra sasuporte JavaScript. In cazul in care procesarea scripturilor nu este permisadatorita setarilor specifice din configurarea browser-ului, va sfatuim saajustati aceste setari in sensul permiterii executiei acestora.

INFORMATIIPRIVITOARE LA MENTINEREA GRADULUI DE ACTUALITATE A DATELOR DIN APLICATIE

    Noile acte publicate in Monitorul Oficial alRomaniei, sunt saptaminal introduse in aceasta aplicatie, astfel incatinformatiile pe care le regasiti in urma interogarilor sa nu isi piarda dinactualitate. In acelasi timp, in actele mai vechi (daca acestea au fostmodificate, abrogate, completate sau republicate) veti gasi hyperlink-uri(trimiteri) catre actele care le-au modificat. Aceasta puternica facilitate, vaajuta sa nu va mai rataciti in "hatisul" legislativ, cunoscind exactin ce masura un act mai este sau nu in vigoare, inainte de a va concentraatentia asupra lui.

SFATURIDE FOLOSIRE A TRIMITERILOR (HYPERLINK-URILOR)

    Pentru incepatori, precizam aici ca, pentru ovizualizare intr-o fereastra noua a unui act oficial, se executa click dreaptasi se alege optiunea "Open in new window". Astfel, putem avea simultanmai multe instante ale browserului cu diverse acte oficiale incarcate in ele.

SEMNIFICATIILEFUNDALURILOR GRAFICE ALE ACTELOR LEGISLATIVE

Culoarea fundalurilor da informatii despre starea curenta a actului:

 Monitorul Oficial


Pe pagina Monitorului Oficial se regasesc informatii referitoare la pretul
abonamentelor , insa exista disponibil gratuit cuprinsul Partii I
Monitoarelor Oficiale aparute in 2001. Cautarea se poate face insa numai
dupa numarul Monitorului Oficial , si nu exista cautare dupa cuvint cheie .
Rezultatele sunt doar partiale  - nu cuprind toate actele .